Albert Vall, HOQUEI SUBAQUÀTIC A MENORCA
«És més important
l’estratègia que l’apnea»
7-7-2010
Albert Vall, HOQUEI SUBAQUÀTIC A MENORCA

El sabadellenc resident a Menorca que va jugar a hoquei subaquàtic a Castellar del Vallès, l’editor de vídeos a TV Menorquina, Albert Vall Reixach, 30, organitza el proper dissabte a Es Mercadal de Maó una exhibició d’aquest esport per promocionar-lo a l’illa aquest esport que es juga al fons de les piscines.


Com arriba a l’hoquei subaquàtic?
Fa uns sis anys va néixer a Castellar del Vallès el Centre d’Activitats Subaquàtiques, CAS.


Vostè entre ells?
No. Jo no vaig ser dels primers. Però com que nedava sol i m’avorria molt, tant bon punt em van proposar participar-hi, vaig acceptar.


És divertit?
És un esport molt divertit. I el CAS està totalment consolidat com un dels 16 equips de la Lliga Espanyola.


Per què Sabadell, amb tanta tradició de natació, no té equip d’hoquei subaquàtic?
Perquè el Club Natació Sabadell no va voler. Quan se’ls hi va proposar, van dir que no volien més seccions.


És raonable?
Alguns clubs no volen cedir les seves piscines vàries hores. Som una nosa. D’altres temen que el disc de plom els hi ratlli el terra, cosa que no passa mai.


Vostè és l’introductor de l’hoquei subaquàtic a les Illes Balears?
Només a Menorca.


Com?
Quan vaig arribar fa un any i mig a Menorca jo seguia jugant amb el CAS i amb la selecció catalana. Per tant em vaig fer soci del Club Esportiu de Maó per seguir entrenant.


Vostè sol?
Clar, no hi havia ningú més. Però la gent em veia entrar i sortir de l’aigua de la piscina amb un stick de 25 centímetres, movent un disc pel fons i...


...i preguntaven.
Sí, que és el que jo volia. La ideologia de l’esport es transmetre’l molt. Només que algú s’interessi una mica ja li proposes ensenyar-li.


Vau anar fent equip?
Molta gent s’ha interessat i ha plegat, però per ara ja som 5 o 6 fixes. Una d’elles una noia menorquina que havia jugat amb el Mola Mola de Blanes.


Insuficients per un equip?
Sí, encara no som prou ni per un equip.


Per això ha organitzat una exhibició?
Exacte, aquest dissabte vindran tots els meus companys de Castellar per fer un partit d’exhibició a Maó i després hi haurà un taller per tothom qui vulgui provar-ho. A veure si s’apunta força gent.


Potser a Menorca la gent és més de mar que de piscina.
Precisament per això hi ha molta gent que practica apnea en pesca submarina. I a tots aquests els interessa molt.


Quan temps aguanta vostè sense respirar sota l’aigua?
Sense moure’m, poc més de dos minuts. Però en l’activitat frenètica de l’hoquei molt menys.


L’apnea és la clau de l’esport?
Més important que el temps sense respirar és tenir una recuperació ràpida.


Per què?
Perquè has de saber baixar en apnea, agafar el disc, passar-li a un company que ha de ser allà, pujar, fer dues respiracions, recuperar-te i tornar a baixar.


Molta estratègia?
Això sí, absolutament. Segons si ets pivot o davanter has de saber en quin moment exacte has de baixar per ajudar el company que t’està esperant a baix.


Hi ha porter?
Hi ha un jugador més endarrerit que se li diu porter, però també pot fer gols.


Profunditat?
La que tingui la piscina. Ens adaptem a tot.


El problema de promoció és que no hi pot haver públic?
Sí. Aquesta és la causa principal de que l’esport no s’estengui més. A les competicions hi ha submarinistes amb càmara i ho veus en pantalla. Però ni així creix més.


Hi ha competició internacional?
I tant. Anglaterra té dues categories. Australians i americans també són molt bons. I cada any hi ha dos mundials, un de cada federació. Un Mundial a Sudàfrica, per cert.


Bafana Bafana glu-glú

AMOR AL MAR
Vaig haver de marxar de Sabadell perquè mai no hauria trobat feina com a càmara de vídeo que és el que faig», diu Albert Vall.
Però tampoc a Barcelona li va anar molt millor, es va inflar a enviar currículums especialment a llocs de costa i de les Illes Balears «perquè m’encanta el Mediterrani».
I hi va haver sort i el que només era un documental de natura balear es va convertir en contracte a TV Menorquina. Des de llavors viu a Es Castell.