JOSEP NAVARRETE VIDEOJOC FIFA
«Ja tot és real»
15-6-2010
JOSEP NAVARRETE VIDEOJOC FIFA

L’estudiant d’Administració i Finances al centre Taulé Viñas de Sabadell, el barberenc Josep Navarrete Martínez, 19, és el creador d’una de les webs amb més èxit del món especialitzada en un sol videojoc, el FIFA.
El seu portal www.fifaseries.com rep unes 10.000 visites al mes de joves de tot el món interessats en la propera versió del joc, trucs i notícies.

.
Et van convidar a Madrid i tot.
EA Sports em va pagar el viatge en AVE i em van deixar jugar tres hores a les seves oficines al FIFA (foto) dos mesos abans que sortís.


Per què?
El Comunity Manager de EA Sports va veure que la nostra web tenia moltes visites i que teníem un fòrum important i ens va voler conèixer.


A tu i a qui més?
La web la vaig crear jo, però ara m’ajuden el Gonzalo de Sevilla i l’Alfonso d’Astúries. Entre tots busquem informació per posar, almenys, una notícia al dia.


Continueu la relació amb EA?
Sí. Ara ens tracten com a periodistes especialitzats i ens passen notícies i vídeos amb declaracions dels dissenyadors i productors del FIFA 2011.


Què els pot interessar de vosaltres a una multinacional?
Consulten molt la nostra secció de Feedback on usuaris de tot el món demanen allò que els agradaria que millorés en la propera edició.


Ara es podrà triar entre una xarxa de porteries amb quadres o triangles. Quan es pensa en aquestes ximpleries vol dir que ja no hi ha marge per la innovació?
I tant que n’hi ha, moltíssim. Sobretot en jugabilitat, però també en gràfics, en so i sobretot en els comentaris que són molt bàsics i repetitius.


No sou únics al món, suposo.
A Anglaterra hi ha una altra web especialitzada en el FIFA, però només és en anglès. A la nostra ve gent fins i tot del Vietnam.


Què pot trobar un vietnamita en una web de Sabadell?
Li agrada el FIFA, com a nosaltres. La nostra web té traductor automàtic a 24 idiomes, fins i tot el japonès.


Com us afecta Sudàfrica?
Hi ha el joc World Cup amb les seleccions de tot el món. Nosaltres a la web ja n’hem fet una anàlisi i ja hem informat de les correccions i actualitzacions.


Quines correccions?
Les mitgetes de la selecció espanyola tenien el color malament, entre altres.


Quines actualitzacions?
Per exemple Víctor Valdés y Pedro que no sortien en el joc. Ara ja te’ls pots descarregar d’internet des de la mateixa cònsola.


Veig que els camps de futbol del videojoc ja tenen publicitat real.
Perquè el FIFA té les llicencies de tot: dels jugadors, dels estadis i fins i tot dels patrocinadors del Mundial. Ja tot és real.


Molta gent diu que el Pro-Evolution és molt millor.
La rivalitat és tan gran que en el nostres xat ens trobem fins i tot insults dels amants de Pro-Evolution Soccer.


És o no millor?
Jo també ho deia, però el 2006 ja em vaig canviar de jaqueta definitivament. No hi ha color. Els tres únics països on es ven més el Pro és a Espanya Portugal i Itàlia. A la resta del món el FIFA arrasa.


Arguments?
La càrrega legal. En el FIFA la fas bé, en canvi en el Pro pots recórrer tot el camp amb un tio enganxat a l’espatlla. I els regats els pots afinar en una precisió de milímetres.


Parlarà català el FIFA algun dia?
Difícil. Però si algun dia Catalunya és independent... qui sap.


Veurem algun dia el Sabadell en el FIFA?
Jo crec que sí. De la Lliga anglesa ja tenen tres categories o sia que aviat ens tocarà a nosaltres. Molta gent ho demana.


Els jugadors sortiran aviat de la pantalla en holograma?
No ho crec. Ara està a punt de sortir el 3D, però necessites ulleres i una televisió especial.


I jugar físicament al menjador de casa com a la Wii?
També Play-3 i X-Box treballen en un comandament i càmara com el de la Wii que et permetrà interactuar amb el teu cos.


Serà un èxit?
No ho crec. Espero que no vaja. A mi si em treuen els botons de la mà ja no sóc ningú.


Ens fem grans

MILLOR VIRTUAL
Va ser la seva professora d’informàtica a l’escola Taulé Viñas, la promotora de la web de viatges TMA, Raquel Colomina, qui el va animar a convertir el seu blog sobre el joc FIFA en tot un portal que fins i tot ella patrocina.
La gràcia és que ell no té res d’informàtic i que ho fa perquè li agrada el futbol. Tot i que reconeix que «per la meva alçada jugo més a bàsquet, perquè la veritat és que jugant al futbol real no sóc gaire bo».