ADRIÀ ALEMANY, AFECTATS PER LA HIPOTECA
«El pitjor comença ara
4-6-2010
ADRIÀ ALEMANY, AFECTATS PER LA HIPOTECA

Convidat per l’Entesa per Sabadell, ahir va venir al Casal Pere Quart un dels principals impulsors de la Plataforma Afectats per la Hipoteca per parlar d’«Habitatge i Crisi».
L’economista Adrià Alemany i Salafranca, 30, lluita des d’aquesta entitat perquè es canviï la llei i ajuda als que ja han perdut la casa o estan a punt de pèrdre-la.


Com neix la Plataforma Afectats per la Hipoteca?
Fa un any i mig ens vam trobar un grup de persones de diferents moviments socials alertats pel creixent grau d’endeutament de la població.


Vèieu venir la crisi?
Estava claríssima. La bombolla immobliària no parava de créixer.


Fins que va esclatar.
I quan va esclatar, amb la crisi i l’atur, vam veure, per la nostra sorpresa, que la gent no només es quedava sense casa si no que, a sobre, s’endeutaven amb el banc.


Per què?
Perquè ara les subhastes queden desertes. I quan això passa, el banc, per llei, pot quedar-se el pis per la meitat del seu valor. Però l’altra meitat la continua devent la persona.


A altres països això no passa?
En absolut. A Estats Units quan tornes les claus d’una vivenda, liquides tots els deutes i pots començar de zero.


I a Europa?
A cap país d’Europa passa el que passa a Espanya. Tots tenen diverses figures jurídiques que permeten a les famílies declarar-se en ‘quiebra’ i començar des de zero.


Com una empresa?
Clar, aquí està la contradicció. A Espanya les empreses poden fer fallida legalment, s’acullen a la llei concursal i liquiden patrimoni. Però les persones hipotecades no poden fer-ho.


Com lluiteu contra això des de la Plataforma?
Donem recolzament jurídic i suport emocional a les persones que pateixen coacció i humiliació i que són tractades com a delinqüents per no poder pagar la hipoteca.


Què més?
Ens trobem físicament en assamblees mensuals, donem consells a la pàgina web (afectadosporlahipoteca.com) i expliquem con aconseguir la dació en pagament.


Qué és la dació?
Canviar el pis pel total del deute hipotecari, com es fa a tot el món.


Lluiteu perquè la llei espanyola també reconegui la dació?
Exacte. Volem canviar la llei. Ja hem parlat amb Puigcercós d’ERC i Joan Herrera d’IC, que entraran una proposta de llei al Congrés dels Diputats.


Els bancs ho acceptaran?
No, el lobby financer no vol perdre el xollo.


Les caixes es fusionen per això?
Clar. Tenen el 65% de la seva cartera creditícia immobilitzat en pisos.


A quants afectats per la hipoteca representeu?
Tenim un miler de famílies adherides. No tots venen a l’assemblea perquè són de tot Espanya, però estem en contacte pel activíssim fòrum de la web.


Diu el Consejo General del Poder Judicial que entre 2008 i 2010 350.00 famílies espanyoles perderan la casa. És cert?
No. Seran més. El CGPJ sempre fa curt en les seves previsions. Només en el 2009 ja es van fer 90.000 execucions hipotecàries


I en el 2010?
Estan previstes 180.000, però seran moltíssimes més perquè el pitjor comença ara. Els jutjats estan col·lapsats i el procés és lent. La gran onada de desnonaments tot just està començant ara.


Passa a tot Europa?
De cap manera. Només a Espanya s’han ajuntat les crisis financera i immobiliària. El 20% d’atur no te parangó enlloc més d’Europa.


On va un quan es queda sense casa?
A casa de familiars o amics. Estan desesperats. Llegir el nostre fòrum posa la pell de gallina. Estan moralment destrossats.


Què diuen?
Pares de família que es volen suïcidar, mares que viuen a base de pastilles, famílies trencades que han de viure el pare amb un fill a una casa i la mare amb la filla a una altra...


La hipoteca és amoral?
Nacions Unides diu que invertir en habitatge més del 30% dels ingressos familiars va contra els Drets Humans. I el promig espanyol és d’un aberrant 50%, el més alt d’Europa.


L’esclavitud del segle XXI

A CANVI DE RES
L’Administració ha donat 100.000 milions d’euros al Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria, FROB, és a dir per rescatar caixes i bancs, diu Alemany. Doncs bé, hem calculat que si el Govern hagués utilitzat aquests 100.000 milions d’euros per comprar els pisos al preu que els han comprat els bancs, 1er no s’haguessin donat diners a canvi de res i 2n ara el govern tindria un parc públic de vivenda de lloguer que és supernecessari perquè tenim el més baix de la UE.