Joandomènec Ros, doctor en ecologia
«Mitigar el canvi climàtic
serà un gran negoci»
14-12-2007

El doctor en biologia i catedràtic d’ecologia a la Universitat de Barcelona, Joandomènec Ros Aragonès, 61, va tancar ahir el 25 aniversari de l’entitat ecologista de Sabadell, ADENC, al Casal Pere Quart amb la conferència «Com afectarà el canvi climàtic a Catalunya?»

Joandomènec Ros, doctor en ecologia
—Com afectarà el canvi climàtic a Catalunya?
—No ho sabem.
—Però si és el títol de la seva conferència.
—Sabem com afectarà a escala regional, però no de manera local. Saber el que passarà a la Mediterrània i Europa, però, ens dóna prou indicacions sobre Catalunya.
—No podem doncs fer un repàs del litoral català platja per platja?
—En absolut. Màxim afinem en un territori de 100 quilòmetres.
—Però el nivell de les aigües pujarà. O no?
—Totalment. Sobre això no hi ha cap dubte. El nivell de l’aigua a totes les platges pujarà entre mig metre i 1 metre entre el 2050 i el 2100. Però les prediccions, cada cop que es corregeixen, és a l’alça.
—Ara diuen que els gels del Pol Nord es fondran totalment d’aquí a només sis anys.
—El problema no és que es fongui el gel marí. Això no fa pujar el nivell del mar.
—Llavors què?
—És el gel de terra, el gel d’aigua dolça, que quan es fon passa al mar i augmenta el nivell.
—Si tingués una casa a la Costa Brava a la mateixa platja...?
—...me la vendria immediatament si encara trobés algú que me la volgués comprar.
—Què passarà amb el Delta de l’Ebre?
—El Delta de l’Ebre ja estava condemnat a enfonsar-se sense canvi climàtic per culpa dels embassaments que fan que no rebi sediments.
—I amb canvi climàtic?
—Encara més. Desapareixerà més ràpidament. Però no podem dir a quin ritme. Passarà el mateix al delta del Nil, Bangla Desh i tots els aiguamolls en general.
—I les aus que hi viuen?
—Disminuiran en la mateixa proporció que els microorganismes dels què s’alimenten.
—Patirem més incendis?
—Els períodes de sequera i insolació creixeran. Per tant, si els arbres tenen menys aigua estaran més secs i la cosa anirà a pitjor.
—Inundacions?
—Sí, sí, és clar. També augmentarà la variabilitat climàtica: inundacions en zones de sequera, sequera en zones humides.
—Si tingués accions a les pistes d’esquí del Pirineu també se les vendria?
—Ja me les hauria venut fa temps.
—Si que ho veu clar això.
—És que de tots els canvis possibles, aquest és el que te menys grau d’incertesa. Només has de comparar fotografies dels segle XIX, XX i XXI.
—Que es veu?
—Que les geleres retrocedeixen a totes les muntanyes del món. I els períodes de neu també.
—Això va a missa?
—Totalment. Aquesta tendència general és segura. Seguir invertint en pistes d’esquí és una bestiesa. Almenys en muntanya baixa com el Pirineu.
—Els polítics estan decidint el nostre futur a Bali. Estats Units s’ha quedat sol?
—Estats Units no veu per què ha de canviar d’intenció a pocs mesos de les seves eleccions. Pensen que ja es mullarà el proper president.
—Ho farà?
—Segurament perquè molta gent ja està veient que el canvi climàtic pot ser negoci. I quan hi ha negoci els americans s’hi llencen de cap.
—Quin negoci pot ser el canvi climàtic?
—Mitigar-ne els problemes.
—Per exemple?
—Per exemple caldran empreses que reconstrueixin totes les clavegueres de Barcelona i les adeqüin al nou nivell del mar. Si no, la part baixa de les Rambles s’inundarà sovint.
—Mes negocis.
—Els constructors de dics de protecció faran l’agost. La contenció del mar ja no serà només un problema a Holanda i Bangla Desh, sinó a tot el món.
—Altres no fan negoci perquè s’avancen massa al seu temps. Honda ja té a punt el seu cotxe d’hidrogen, però no el pot comercialitzar per falta d’estacions de servei d’hidrogen.
—Això no és problema. Honda ha fet be de no esperar. Els biòlegs sabem que l’evolució comença quan encara no hi ha estricta necessitat.
—Nuclears sí, gràcies?
—De cap manera. Les centrals nuclears contaminen i molt. Apart dels residus radiactius que són un problema molt greu, tota l’aigua que escalfen i el vapor que produeixen agreugen l’efecte hivernacle.
—Aturarem el canvi climàtic?
—El que es produeix en segles només es pot aturar en segles. Si aconseguim alguna cosa, no serà d’ un dia per l’altre. El mal que s’ha fet és enorme.
I nosaltres als núvols
25 ANYS D´ADENC
Joandomènec Ros, guru de l’ecologia respectat per tothom, ha seguit la feina feta d’ADENC en 25 anys i la valora molt positivament.
«És una entitat molt assentada en el seu territori que, quan convé, surt al carrer, protesta amb criteri científic i sap pressionar els polítics», diu.
Sobre el 4t Cinturó i el Golf de Torrebonica, opina que «eren tasques massa grans per una entitat tan petita. A Catalunya hi ha massa entitats ecologistes petites i cap de prou gran per assolir aquestes campanyes».