Manel Manonelles: activista per la Biblioteca de la Caixa
«Hem d’impedir que Sabadell
esdevingui ciutat dormitori»
21-2-2007

AUn dels impulsors del Manifest per la Biblioteca de la Caixa que ja han signat més de 1.700 sabadellencs, és Manel Manonelles Tarragó, 31.
És polítòleg, màster en Drets Humans, director de la delegació catalana de la Fundació Cultura de Pau que presideix Federico Mayor Zaragoza, assessor especial de Nacions Unides, voluntari actiu de Justícia i Pau i del Club de Roma i observador internacional a eleccions de Rússia, Bòsnia, Macedònia, Ucraïna i Bielorrússia.

Manel Manonelles: activista per la Biblioteca de la Caixa

—Lluita per nostàlgia?
—En absolut. Evidentment hi tinc records d’infància i joventut, però la meva motivació prioritària es que Sabadell no segueixi perdent identitat.
—A què es refereix?
—Sabadell té una biblioteca de referència en molts camps i l’ha d’engrandir i actualitzar. Si enlloc d’això, els sabadellencs permetem que es perdi, acabarem sent ciutat dormitori.
—No serà per això.
—No únicament. Però això és una frontera. Si desapareix una institució cultural tan cabdal com aquesta i que es referència per tanta gent de dins i fora de Sabadell serà un pas enrera que ens allunyarà encara més del model de ciutat moderna i culta que volem.
—Algú no ha firmat el manifest per por?
—No em consta. I seria molt trist.
—Un manifest que comença reconeixent l’Obra Social.
—Perquè durant 79 anys Caixa Sabadell ha fet una feina impressionant i puntera en iniciatives tan avançades com el seu estudi sobre banca ètica.
—Al·leshores per què ara volen recular?
—El motiu exacte no se sap. Però no és pressupost perquè els hi costa relativament poc diners. A nosaltres ens parlen d’un projecte de noves tecnologies.
—Diuen que ja fa temps que la Biblioteca està perdent tremps.
—Sí. Ja fa temps que s’ha frenat l’adquisició de material i es dónen de baixa de revistes.
—Li sap greu?
—Home. Si a partir d’ara els sabadellenc no podem consultar la Revista de Catalunya, l’Esprit, Destino, La Vanguardia, el Diari de Sabadell o la Nouvelle Revue Française, haurem fet un pas enrera. És que Sabadell ha de renunciar a generar cultura?
—N’hi hauria prou amb conservar el fons l ocal?
—De cap manera. No hem de ser una ciutat endogàmica i provinciana sinó generadora de cultura.
—Tenim altres biblioteques.
—Cap amb un fons d’aquesta importància. A més de tenir les biblioteques particulars de Sardà i Salvany i Ribot i Serra i 130.000 títols més, també hi ha una hemeroteca important i continuada des dels anys 20.
—La Biblioteca del Vapor Badia li ha tret usuaris.
—No tants. A la Biblioteca de la Caixa sempre hi ha gent. Matí i tarda. Cumpleix doncs una funció social.
—Però es fan competència.
—Al revès, són pefectament compatibles. Poden especialitzarse si volen. I sempre faltaran coses perquè col·leccions com Quaderns Crema, per exemple, ara no hi són ni en l’una ni en l’altre.
—S’ho té ben mirat, eh?
—M’agrada llegir i sóc un enamorat del llibre antic. Més bibliòman que bibliòfil.
—Acceptaria que tot el fons de la Caixa anés al Badia?
—No hi cap. El Vapor Badia ja s’ha quedat petit.
—Què hi diu l’Ajuntament?
—Oficialment res. Tot i que el tema s’ha plantejat en dos plens. Jo penso que l’Ajuntament ja hauria d’haver entrat en el debat.
—Aviat llegirem tots els llibres per internet.
—Primer: no crec que sigui cert, almenys en el cas de la cultura catalana. Segon: el Google-Books anglès no acaba de funcionar. I tercer: en tot cas, no correm a matar un servei quan encara no tenim el sustitut.
—Morirà o no el paper per culpa de la pantalla?
—En absolut. Cada cop més editorials publiquen més llibres. El paper continua essent indispensable. Cap revista científica del món desapareix en format paper.
—Què fan altres biblioteques similars d’arreu del món?
—No tanca ni una. A nivell internacional tancar una biblioteca no té cap sentit.
—Quí ho diu?
—El Manifest d’Alexandria de la UNESCO i el Llibre Verd de les Biblioteques del Parlament Europeu garanteixen l’ús futur d’aquestes instal·lacions a tot el món.
—Quina biblioteca li agradaria en el 150 aniversari de Caixa Sabadell?
—Una biblioteca poderosa, farcida de noves tecnologies, actualitzada, dinàmica, moderna i en la que jo pugui consultar online bases de dades de pagament com l’Enciclopèdia Britànica o les vint revistes de pensament punteres internacionalment.
La Caixa és Sabadell

DUES PÀTRIES
Ser universal l’ajuda a ser local i viceversa.
Redacta el manifest en un vol que el torna de Nova York, sap que el futur del món està en mans de ciutats mitjanes com Padova o Vicenza i no en les metròpolis, s’entrevista amb directius de Caixa Sabadell en tornar del Fòrum per l’Alliança de Civilitzacions a Dakar i per a les seves lluites sabadellenques (abans la Casa Duran) utilitza els recursos diplomàtics apresos del seu cap i mestre, Federico Mayor Zaragoza.
Roda món i torna al born.