Lluís Fernàndez: Itineraris pel Rodal

«Qui no coneix el rodal

no el pot estimar»

5/5/2004

Viu a la Creu Alta, ven cortines a la Creu de Barberà, presideix la Secció d'Història de la UES i es coneix el rodal de Sabadell com ningú.

El llibre «Itineraris pel Rodal de Sabadell» on Lluís Fernàndez López, proposa deu excursions pels boscos de Sabadell, Castellar i Sant Quirze ha estat el gran èxit d'aquest Sant Jordi.

 

-És un gran caminant?

-No. Sóc home de petits recorreguts.

-Què l'ha enganxat?

-El vessant integral de l'excursionisme. He comprovat que caminar m'obre portes en totes les branques de la cultura.

-Per exemple?

-Per exemple si sento cantar un ocell m'empipa no saber quin és. Això em porta a investigar i m'anima a sortir un altre dia.

-Així ha aprés fauna i flora del Vallès?

-Sí però la meva dèria és la història. M'avergonyia que em parlessin de La Covertera, de Ca la Daniela o de la timba del riu i jo, que sóc de Sabadell, no sabés on para.

-La història l'ha portat a caminar?

-Sí. Un dia veus la Torre del Canonge, tota destartalada, i et preguntes d'on vé això. Llavors t'informes i t'asseventes que tots els Togores del món han sortit d'aquí.

-Els seus itineraris s'acompanyen amb una extensa documentació, el que anmoneu Diccionari del rodal. On troba la informació?

-Has d'anar a parar al Marià Burgués o al Rossell, aquell excursionista sabadellenc dels anys 30.

-Tot està escrit?

-No. Molts cops recullo informacvió oral. A Sabadell hi ha molta gent que sap coses. Només del seu pam de terra, però ho saben tot.

-No camina si no és amb un argument?

-Una mica. Una de les primeres coses que vaig fer va ser resseguir fonts. Em va agradar tant que vam fer un recull de fonts en vídeo i fotos amb Manuel Galícia.

-Què més?

-Després els Amics del Ripoll em van encarregar la confecció del mapa del riu i així, buscant toponímia, vaig tenir excusa per sortir una altra vegada.

-Emmarcat en aquell projecte de l'antic Ajuntament?

-Sí. Val a dir que aquell Programa de Documentació dels Béns d'Interès del Patrimoni Cultural i Natural del Ripoll, que va engegar el regidor Pere Vidal, va ser impression ant.

-El Rodal es perd cada dia que passa?

-Sí és clar. En només dos anys hem perdut tot Can Llong. Ara per deixar l'asfalt hem de caminar dues hores més. I al bosc de Can Fadó hi han fet un bloc de pisos.

-Can què?

-Can Fadó és darrera Torre-romeu, prop de Can Hereu.

-Can Hereu? Tampoc ho conec. M'està acomplexant?

-Veus? Doncs això és el que em passava a mi. Em feia vergonya no saber aquestes coses de la meva ciutat.

-Parli'm de Can Fadó i Can Hereu.

-Es la part agrícola més important de Sabadell. Està entre el Tibidabo de Torre-romeu i el terme de Polinyà. Aquests dies està tot verd, és espectacular.

-Em fa venir ganes d'anar-hi.

-Doncs el camí de Polinyà ja el trobaràs tallat.

-Cap llei protegeix els camins?

-Noi, es veu que no. On abans passava un camí ara t'hi fan un a plaça. Evidentment el que va planificar allò ni és de Sabadell ni mai ha caminat per allà.

-És un xoc de cultures: rodalers contra urbanites?

-Són dos móns completament confrontats, oposats.

-Dos móns que es donen l'esquena, que no s'entenen?

-Jo el que no entenc és aquesta dèria perque vingui gent a Sabadell. Deien que el Zoo serviria perquè vinguessin turistes. Però per què volem turistes? Que no estem bé com estem?

-Els turistes deixen diners.

-Deixen diners a la fonda del poble i prou. Els que venem cortines ens quedem igual. Per mi l'afany d'atraure gent és incomprensible. Que no en som prous?

-Del golf no diuen ni això.

-A mi aquest golf em fa tanta pena, que en el llibre no he volgut incloure cap itinerari per aquella zona. Em deprimeix.

-Te la sensació que li han robat alguna cosa?

-És clar, per Torrebonica ja no hi podrem passejar mai més. I mira que n'era de bonic.

-Els polítics prioritzen sempre l'economia abans que el rodal?

-Més que els calers jo crec que als polítics els mou la ineptitud.

-Creu que Bustos ha estat mai al Torrent de Colobrers?

-No ho sé, però a l'Ajuntament de Sabadell hi treballa una quantitat extraordinària de gent de fora. I qui no coneix el rodal no el pot estimar.

-Del Vallès en queda res?

-Malgrat tot encara queden paratges increïbles. El Torrent de Goltelles és tan bonic com el de Colobrers i no es coneix.

El descobrirem


 

«1.800

Mai no s'havien venut 1.800 exemplars, en només quinze dies, d'un llibre de temàtica sabadellenca. «Itineraris pel rodal de Sabadell» és un llibre tan ben fet i tan llaminer que ha batut rècords i ha estat l'indiscutible best seller sabadellenc de Sant Jordi.

Fet totalment per voluntaris de la UES que no han cobrat ni un euro, tampoc ningú cobrarà beneficis.

«La nostra satisfacció, diu l´autor, és que això indica una creixent sensibilitat dels sabadellencs pel seu rodal i ens ajuda a defensar-lo»