Jordi Muxach, pastor campió d'Espanya

«La Coloma és un mite

i els mites no moren mai»

25/09/2002

Aquest diumenge, a les 12 del migdia, a Sant Vicenç de Jonqueres, el pastor i propietari de 500 ovelles i 15 gossos, quatre vegades campió d'Espanya de concursos de gossos d'atura, autèntic crack en la matèria i entrenador del Estartit FC, Jordi Muxach Pagès, 44, farà una exhibició d'un art que, a ell, li posa la pell de gallina.

És un acte més de l'Aplec de Jonqueres i l'organitza l'Associació de Veïns de la Creu Alta.

 

 

-Com està la Coloma?

-Pobreta, ja té 13 anys i està una mica sorda. Però jo amb La Coloma he fet treballs impressionants.

-Com és un treball impressionant?

-Un treball impressionant és un treball que et posa la pell de gallina.

-Als que no hi entenem no.

-Sí. Als que no hi enteneu també s'us posa la pell de gallina. Jo quan 'surtut' a concursar,'surtut' a disfrutar i noto que la gent disfruta amb mi.

-En què ho nota?

-En el silenci. Tothom està tan pendent del què faig amb el gos que es fa un silenci que dius collons quin silenci. Veuen com 'vibrut' i ells vibren amb mi. És com una química.

-La Coloma és especial?

-Ho és i ho serà sempre. Jo amb la Coloma he guanyat 32 campionats, entre ells quatre d'Espanya i sis de Catalunya.

-I a l'estranger?

-No hi he anat mai al campionat d'Europa. Costa molts cèntims.

-Què té vosté en comú amb un pastor canadenc o rus?

-Mira, l'altre dia a un concurs del País Vasc vaig estar parlant amb un pastor escocès. Ell en escocès, jo en català i ens ho enteniem tot. Parlàvem el mateix idioma.

-Com és un concurs?

-Has de fer entrar les ovelles a un tancat amb el mínim temps possible. Per mí és un error.

-El què és un error?

-Comptar només el temps. S'hauria de valorar la manera com les fas entrar. Però com els jutges són veterinaris o alcaldes i no saben ni què és un gos ni què és una ovella, donen el premi a un gos encara que les faci entrar a petacades.

-L'estil Muxach és més ordenat?

-Jo als meus gosos els 'demanut' que me treballin amb temple. Jo tinc una cadència de treballar i els meus gossos igual. El temps no és el més important i jo, per guanyar un concurs, no els puc enganyar.

-Sap un gos quan ha guanyat un concurs?

-I tant! Saben quan se juguen un campionat i amb quí se'l juguen. Jo he vist dos gosos jugant-se el primer lloc i enganxar-se a queixalades.

-Una competitivitat quasi humana.

-Totalment. Quan surt un gos bó n'estan pendents, l'observen. Si surt un que no val res ni se'l miren. Són tremendos.

-Quin gos portarà a Sabadell?

-La Sit que enguany ha guanyat quatre concursos, la Blue que l'any passat va ser campiona d'Espanya, i dues netes de la Coloma de 17 mesos, la Blanca i la Clara.

-Les dones manen millor?

-No. La feina al camp la fa igual mascle que famella. Però en exhibicions i concursos els mascles tenen problemes de jerarquia amb altres mascles i sempre 'portut' famelles.

-Per què té border collies i no gossos d'atura catalans?

-Ai senyor! Aquesta pregunta que me fa... El gos d'atura català ja no val per treballar. Els han fet de ciutat i ja no tenen caràcter. És molt trist però...

-Quants pastors catalans confien encara amb el gos d'atura català?

-Quasi cap. Tots tenim border collies, que és anglès. és que el gos d'atura català ja no és d'atura.

-El gos pastor és l'únic animal que sap manar altres animals?

-Mmm... pot ser que ser sí. Altres animals cacen, maten, però donar ordres... potser sí que no n'hi ha cap altre. Bona observació, veu? Ara me fa pensar en una cosa que mai no hi havia pensat.

-I a la vegada és dels més obedients a l'home.

-Sí. És un bon soldat. Sap manar i sap obeïr.

-Mai no es rebelen els bens contra el gos?

-Sí, les ovelles són molt punyeteres i de seguida veuen si el gos té autoritat o no. Si no té caràcter l'embesteixen de seguida.

-L'autoritat es guanya a queixalades?

-El border collie no. El border collie mana amb la mirada. Té una mirada tant penetrant que pot moure les ovelles a 100 metres.

-Au vinga.

-Jo he vist a la Coloma marcant a la ovella líder per on ha de passar nomes movent el cap. Ajaguda a terra i movent el cap. Però és que la Coloma era especial, tenia una força tremenda.

-Què passarà quan mori?

-Plorarem molt, 'suposut'. Però la Coloma no morirà mai. És immortal. La Coloma és un mite i els mites no moren mai.

'Guaut'!


 

«EN EXTINCIÓ

El 80% dels pastors catalans tenen més de 65 anys. Això fa que d'aquí a 20 anys a Catalunya gairebé no quedaran pastors.

La desaparició progressiva de camins ramaders per culpa dels grans monocultius empitjora encara mes un panorama ben magre. «Jo ja he d'anar pasturar a Torroella», diu Muxach.

L'única esperança són els nouvinguts. «Jo conec una persona amb carrera universitària, que ja està de tornada de tot, va deixar la ciutat, es va posar a fer de pastor fa 15 anys i encara hi és».

-