Pompeu Casanovas, balanç mil.lenni (i 3)

 

"El gran avenç d´aquest mil.lenni

ha estat la llibertat individual"

31/ 12/ 1999

Oferim avui la tercera i última entrega del balanç del mil.lenni del filòsof i sociòleg sabadellenc Pompeu Casanovas Romeu, 43.


"La globalització també ha generat la tendència contrària, la localització"

 

 

-La familia ha estat el nucli de totes les civilitzacions durant el mil.lenni. Tampoc ha canviat res en aquest sentit?

-En l´actualitat assistim a dues tendències contràries. D´una banda, la desintegració de la família nuclear amb l´aparició de solters independents. De l´altra, el reforçament de la família monogàmica: els nois no marxen de casa fins els 30 anys...

-...això als països llatins.

-No, en general tant la demografia com les condicions laborals i l´estructura inmobiliària de molts països del mon t´obliguen a quedar-te a casa dels pares.

-Portem tres dies parlant del mil.lenni i encara no hem trobat res realment trascendent i positiu que ens faci estar orgullosos.

-Probablement la gran victòria d´aquest mil.lenni ha estat la llibertat de l´individu gràcies a les comunicacions.

-Expliqui´s.

-El pagés del Vallès del segle XIII tenia tres tipus de camins, els ramaders, els rals i els missaders que el duien a pocs kilòmetres. No anava més enllà de Sentmenat en tota la seva vida. Per ell Madrid només era una idea inabastable. És el que Perry Anderson anomena «comunitat imaginada».

-On està l´avenç?

-En que avui la comunitat és viscuda. Avui anem a tot el món. Tenim tanta informació geogràfica i històrica, i tanta facilitat de viatjar, que ens podem plantejar el nostre futur en funció del nostre passat. Podem canviar de status social, d´habitatge, de país, de família, de casa. Podem canviar-ho tot.

-Vol dir que hem guanyat llibertat?

-Evidentment! El camperol del segle XV havia de ser camperol tota la vida i si neixia noble havia de ser noble tota la vida. Ens enfrontem a moltes més decisions de les que havien de prendre els nostres antecessors. Tota la informació que rebem ens permet navegar per la nostra pròpia vida. I això ha succeït en aquest mil.leni per primera vegada.

-Els grecs no eren lliures?

-No. Tenien una integració comunitària i, a més, molt dura. Eren guerrers i esclavistes i, a Esparta, en qualsevol moment et podia saltar un esclau al damunt i tallar-te el coll.

-Hem arribat doncs al cap del carrer?

-Sí. Crec que la noció d´individu i lliberta són els grans avenços del mil.lenni. Són conceptes que només es sistematitzen a partir del segle XVII, es generalitzen amb la Il.lustració i, finalment es consoliden amb una estructura de poder representatiu que, per primera vegada, a la història dona llibertat a l´individu.

-Abans també et podies automarginar.

-Però eres considerat pària o extrany i se t´excloia de la comunitat, a l´ostracisme que era la mort. Crec sincerament que l´invent d´una estructura política que permet les decisions lliures és importantíssim.

-La globalització va començar amb Colom?

-Sí, ha estat el millor coneixement de la natura i del llenguatge el que ens ha portat, ho he de dir un cop més, a la informàtica, que és la gran eina que ens uneix els uns als altres en tot el planeta. Però compte amb la globalització.

-Per què?

-Perque no deixa de ser una representació. Nosaltres veiem el que passa a altres parts del món perque algú ho ha entrat a internet. Però seguim sense saber el que passa a gran part d´Àfrica o altres llocs de la Terra.

-La globalització es falsa?

-És certa, però, com sempre passa, va acompanyada de la tendència contrària, la localització. Moltes dinàmiques globals s´estan generant des d´una comunitat local.

-Per exemple?

-Per exemple un poble agrari de Lleida acaba de crear un club de borsa. Les dinàmiques cada cop són més locals. Avui, si tens internet, pots crear una multinacional des d´un poblet perdut del Pirineu. És el canvi de tècnica el que genera els canvis socials.

-Com passarà aquesta nit?

-A casa i en família.

-No hi ha res a cel.lebrar?

-Sí, la veritat és que miro el nou any, segle i mil.leni amb optimisme. Em fa il.lusió i tot

-Bon @ny. com