Albert serrà: American Car Club

"Més que hobby és una obsessió"

4/ 12/ 1999


Albert Serrà, amb el seu Corvette, a la Zona Hermètica de Sabadell

El seu Corvette blau del 80 amb quasi tres metres de morro és tan espectacular que, quan va pels estrets carrers de Sabadell, tothom es gira per veure´l. Però a ell tant li fa. La seva devoció pels cotxes americans li ve de la mecànica, no del presumir.

El botiguer de roba i estudiant de mecànica Albert Serrà Roig, 25, és membre de l´American Car Club i cada divendres sopa amb els seus còmplices d´amor.


"Si algun dia tinc canalla, em compraré el Dodge Charger del 69 que és el que duia el dolent de la pel.lícula Bullit de Steve McQueen"

 

-Tota una vida?

-Sí. Als 12 anys, els dos cotxes que més m´agradaven de l´ Scalextric ja eren el Mustang i el Corvette. I als 16 sempre feia parar el meu pare a una botiga de cotxes americans a l´autopista de Mataró, que tenien tres Ford Mustang.

-Quina és la història d´aquest Corvette?

-El vaig comprar a un negre de dos metres que té cotxes de la base americana de Torrejón de Ardoz.

-En bon estat?

-No. Feia angúnia pobret. L´he hagut de refer tot al taller de Josep Franquesa que m´ha ajudat molt. Hem fet tot el motor nou i l´hem passat de 180 a 300 cavalls.

-I les peces de recanvi?

-Moltes les he rebut per correu d´Estats Units. Però les més grans les vaig anar a comprar a Xicago amb tota la colla del Club. A l´aduana vam passar tubs d´ escapament, parafangs...

-Tots tant bojos com tu pel tema?

-Sí. Tenim a les nòvies contentes, pobres. Diuen elles que més que hobby és una obsessió i em sembla que tenen raó. Són les primeres sacrificades.

-Doncs ets a punt de casar-te.

-I jo aniré a La Salut amb el Corvette i els meus amics amb els mustang i hotrod, una xulada. Però si algun dia tenim canalla em compraré un Dodge Charger del 69, que és el negre del dolent de la pel.lícula Bullit de Steve McQueen.

-Què et dona aquest cotxe a canvi de tants sacrificis?

-Això (engega el cotxe). Sents aquest ralentí? Això és un feeling que ja no té cap cotxe. Ni els Corvette moderns. Aquest petardeig de tractor és... és... una passada.

-Què més et dona?

-Mira, (em porta a la Zona Hermètica i, tot d´una, quan troba espai accelera fort). Quan poses sabata et tira endarrere contra el seient. Ho notes?

-Síííííííí.

-És una sensació molt agraïda. I l´estètica. Avui ja no fan cotxes amb una l´estètica d´aquells Pontiac o Transam. Eren línees molt guapas que ja no es faran mai més.

-El Corvette ja és una llegenda?

-Sí, és fa des del 53, però els potents van ser del 65 al 70 que treien 425 cavalls de fàbrica. Els deien els tire burning perque cremaves pneumàtic que donava gust.

-Els 50 va ser la gran dècada?

-En carroseria del 56 al 59 es va revolucionar tot. Volien anar a la lluna i feien cotxes com naus espacials.

-Què té un Corvette que no tingui un Porsche o un Ferrari?

-Els Ferrari i demés tenen un motor petit que només rendeix a base de revolucionar-lo molt. Aquest Corvette en canvi té un motor molt més gran, de 5.735 cc, és &laqno;burro». Quan li fums sabata et comença a donar potència des de baix fins a 3.000 voltes.

-Es la diferència entre cotxes americans i europeus?

-Sí. A Amèrica fan els esportius per accelerar i aqui els fan per fer curves. I la senzillesa de mecànica. Es més simple aquest motor que un Dos Cavalls. Ja t´ho dic, és un cotxe &laqno;burro». Motor, carburador i tub de benzina. Ja està.

-Per què duren més els cotxes americans?

-Perque amb aquests motors tan grans van més descansats. Jo a Estats Units vaig veure un Dodge Challenger que portava més de 450.000 kilòmetres amb el motor original. I quan el seu conductor li fumia sabata encara li patinava la roda.

-Doncs els americans prefreixen els cotxes europeus.

-Això és veritat. Un americà de nivell sempre anirà amb un BMW, un Audi o un Mercedes. Imagino que només és per distingir-se, perque allà són caríssims.

-Un consum de benzina brutal?

-A velocitat constant de 120, gasto 14 litres al 100 kms. Ara, si l´apreto, em gasta 30 litres tranquilament. Però no em sap cap greu. Amb el que m´he estalviat de mecànic ja ho dono per ben empleat.

-Per anar amb un cotxe així la copilot ha de ser una Barbie despampanant?

-Home, l´Anna és morena i amb ulls foscos. Però jo tampoc vaig mastegant xiclet.

-Paciència Anna.