M. Josep Parés: desminatge

"Un mutilat fa més mal a l´enemic que un cadàver"

26/ 11/ 1999


M. J. Parés, ahir, a la Conferència Internacional de Desminatge a la UAB

Maria Josep Parés Puntas, 34, coordinadora a Moviment per la Pau de la Campanya pel Desminatge, va ser la única espanyola a la Cimera Internacional pel Desminatge d´Otawa. Ahir atenia a premsa i experts estrangers en la Conferència Internacional sobre el Desminatge de la UAB.


"A Itàlia van ser els mateixos treballadors els qui es va negar a seguir fabricant mines"

 

-Espanya va signar el Tractat Internacional contra les Mines?

-Sí, amb 125 països més, però va tardar molt en ratificar-lo.

-A què es compromet?

-A no produir mines, a no fer-les servir, a no comerciar amb elles, a no magatzemar-ne i a destruir els estocs que tingui.

-Cumplim?

-Sembla ser que sí.

-Vol dir que Explosivos Extremeños y Explosivos Alaveses ja no fabriquen mines?

-Directament ja no. El problema era que en tenien 800.000 emmagatzemades.

-Què se n´ha fet?

-El govern ens diu que ja n´han destruit 500.000, però que se´n quedaran amb 10.000 per les proves reals de desminadors.

-Vostè se´ls creu?

-Certament, altres cops ja han intentat enganyar-nos. I nosaltres i altres ONGs hem demanat veure sobre el terreny com redueixen els estocs de mines, però sempre ens han dit que no tenen temps per rebren´s.

-Llavors per què se´ls creu?

-Perque a nosaltres ens podrien enganyar, però també han d´ informar a la ONU i la ONU pot verificar-ho. Espanya quedaria molt malament si mentís.

-Es poden estar venent aquest estoc?

-Hauria de ser a un mercat negre. Però a mi m´agrada ser optimista. De fet molts països han assumit el compromís de no comerciar i a ningú li agrada que el mirin malament a la ONU.

-Quins països no han volgut signar el tractat?

-Estats Units, Xina, URSS, la India, Sèrbia... és a dir els grans productors més Cuba que diu que fins que Estats Units no signi, ells tampoc signen.

-Què argumenten els altres?

-Rússia no ho sé perque la veritat jo, amb Rússia, ja m´he perdut (riu).

-Estats Units?

-Estats Units no vol renunciar a un negoci de mil.lions de dòlars a l´any, però ho justifica dient que ells són els defensors del món, que la seva missió és sagrada i que han d´estar ben armats.

-Xina?

-Xina no signa perque ni ells saben la quantitat de mines que tenen. Renunciar-hi desequilibraria la seva economia.

-Però s´accepta encara que un estat digui 'fabrico eines de matar per diners'?

-Ells diuen que defensen els llocs de treball. Però és fals perque a Itàlia van ser els mateixos treballadors els que van dir que no volien fabricar mines amb vages i manifestacions.

-Com va acavar la història?

-Van guanyar i aquella indústria armamentista els va tancar la secció de mines i els va garantir el seu lloc de treball en un altre departament.

-Fabricar ametralladores ja els estava bé?

-Els desagradava menys. Pensa que un canó deixa de disparar quan s´acava la guerra. Però una mina pot esclatar 50 anys després. És la única arma destinada a la població civil en temps de pau.

-És la pitjor de les armes?

-És la més perversa, la única que no buscar matar sino mutilar. Un cadàver no necessita res. Però un soldat que ha perdut la cama fa uns crits horrorosos que trenquen la moral dels demés, necessita dos soldats més per arrossegar-lo, un servei sanitari per curar-lo... Un mutilat fa molt més mal a l´enemic, física i anímicament, que un cadàver. Per la lògica militar, si n´hi ha alguna, la mina és fantàstica.

-Lady Di va servir o va frivolitzar?

-Ella se´n va aprofitar de cara a la seva imatge, però per nosaltres qualsevol ajut benvingut sigui. No ens va fer cap mal.

-Ningú ha pensat en fer pagar el desminatge de Bòsnia, Afganistan o Cambodja als monstres financers que l´han provocat com "La Caixa", Deutsche Bank, Crèdit Lyonnais, etc?

-Però si no donen ni 20 milions per la càtedra d´Unesco de la UAB, home! Mentres tant 130 milions de mines a tot el món maten o mutilen una persona cada vint minuts.

-Mina la moral.