Núria Querol, experimentació amb animals

"A la UAB s'experimenta amb animals"
25/ 11/ 1999


Núria Querol d´Alternatives a l´Experimetació amb Animals

Organitza congresos, publica revistes, envia cartes, penja webs i dirigeix la secció Alternatives a l´ Experimentació amb Animals de l´entitat ADDA. Tot per evitar la crueltat que pateixen els animals a 'les sales de tortura' dels laboratoris farmacèutics i cosmètics de tot el món.

La sancugatenca Núria Querol Viñas, 25, és biòloga, estudiant de medicina i professora de dansa hip-hop.


"La reconstitució d´epidermis humana a partir de cadàvers recents ja és una realitat"

 

-Al Vallès s´experimenta amb animals?

-Sí, és clar. A la Universitat Autònoma segur. I nosaltres hem enviat cartes preguntant quina és la seva política respecte als animals a Sakai de Sabadell, Quimibel de Terrassa i Byly de Barberà i cap ens ha respost. Hi ha molt secretisme.

-Què passa a la UAB?

-Són pràctiques tan absurdes com sacrificar una rata en gestació, treure-li els fetus i trocejar-los vius, només per obtenir un cultiu cel.lular.

-Hi ha alternativa?

-És clar, els cultius cel.lulars ja es poden obtenir de biopsies humanes, entre altres fonts ètiques.

-Qué més?

-Fins fa poc a la UAB els estudiants encara extirpaven les glàndules adrenals de rates o induien diabetis en rates a través d´un tòxic pancreàtic.

-Potser és útil per l´home.

-En absolut. Hi ha moltíssimes dades clíniques sobre la diabetis humana com per anar induint diabetis a les rates.

-Quins laboratoris experimenten a Espanya?

-Moltíssims. Laboratoris Esteve, Laboratoris Istin o Procter & Gamble, que és una gran multinacional que fa des dels cosmètics Vidal Sasoon o Panten fins a les patates Pringle.

-Us hi heu posat en contacte?

-Sí i ho neguen tot. Diuen que ells no experimenten, el qual es rotundament fals.

-Com ho sap?

-Perque a Estats Units, on hi ha més tradició en aquesta lluita i molta més transperència informativa, ja hi ha hagut tot un escàndol a la premsa amb Procter & Gamble.

-Sempre amb rates?

-No. Rates, conills, gossos, monos, cabres, porcs. Sobre tot gossos beaggle que són dolcíssims. Els agafen per això perque són molt dòcils i no es reboten ni que els facis patir.

-Què els hi fan?

-Proves de sensibilitat cutània per, xampús, colònies, pomades, etc. No té cap sentit perque la pell del gos és diferent a la nostra.

-Què s´hauria de fer?

-La reconstitució d´epidermis humana a partir de cadàvers recents ja és una realitat més senzilla i més barata.

-Ha dit monos?

-Sí, laboratoris de València i A Coruña fan transplaments de cors de porc a primat. Aguanta tres dies... (irònica) visca.

-En vistes a futurs transplantaments humans.

-En absolut. Res del que val per a un mono, val per una persona. Per què no agafen transplantaments de persones a persones que és el lògic?

-Perque no hi ha donants?

-Doncs si no hi ha donants, que aprovin una llei, com a Austria, Holanda i Gran Bretanya on, per defecte, els òrgans es donen sempre i has de ser tu que t´hi neguis.

-Amb més donacions, s´ experimentaria menys amb animals?

-Absolutament. Però és que a més, repeteixo, l´unic experiment vàlid pels homes, és amb homes. I jugar al transplament entre espècies pot inocular virus de l´una a l´altra. Podem, per exemple, adquirir patologies de porcs. És un joc perillosíssim.

-La indústria farmacèutica es tan poderosa com mancada d´escrúpols?

-Exacte. Si et venen medicaments idèntics amb noms diferents només per pujar el preu... ja està tot dit.

-Ens fiem de Body Shop?

-Sí i tant. Està en auditories continues, ha firmat el protocol internacional contra el test amb animals i llueix el logo. Com Néctar, Esencial Mediterráneo, Spiritual Sky o Jenny.

-I les grans marques?

-L´Oreal acava de signar una moratòria de productes finals no testats amb animals. Però de materies primes no diu res.

-A Anglaterra els antiviviseccionsites han arribat a posar bombes.

-És una secció una mica perturbada de l´Animal Liberation Front. En realitat la feina de l´ALF és entrar a granges o laboratoris per rescatar animals i filmar el que fan en video per tenir proves. No són terroristes.

-Amors que maten.