Kira Shaposhnikova, siberiana

 

"Jo aqui

passo més fred que a Sibèria"


24/ 11/ 1999


  K. Shaposhnikova amb una foto d´ella mateixa als 4 anys a Novosibirsk

Era traductora d´anglès tècnic a la seva ciutat natal, Novosibirsk, fins que va conèixer al seu actual marit, el químic quàntic sabadellenc, Oliveras, que hi feia recerca científica.

Des de fa dos mesos, la siberiana Kira Shaposhnikova, 30, viu a Sabadell, es professora d´anglès a la FIAC i demana parlar en català perque el castellà encara no l´ha pogut aprendre.


"L'ajuntament fa laberints i tobogans de gel pels nens a les places públiques i, quan arriba l´estiu, es fonen"

 

-Li fa riure que diguin siberià al fred català?

-No perque la veritat és que jo aqui passo més fred que a Sibèria. Aquest diumenge vaig anar a Barcelona, tota nevada, i vaig passar un fred horrorós.

-No pot ser.

-Doncs és. Primer perque allà el fred és tan sec que quinze graus sota zero equivalen als zero d´aqui.

-I segon?

-I segon que allà ja vas preparada, ja t´abrigues, hi ha calefacció a tot arreu, les cases tenen doble vidre, calefacció central i fins i tot catifes a les parets. Aqui en canvi surts de casa sense guants o no trobes calefacció a molts llocs.

-Però allà el termòmetre baixa a 40 sota zero.

-Sí i a 50 i tot. Però Novosibirsk és al Sudoest de Sibèria i només s´hi arriba un parell de setmanes del gener.

-Funciona la seguretat civil?

-Molt. Quan neva de seguida surten les màquines llevaneus i si es fa gel, llencen sorra a les carreteres per a que els cotxes no rellisquin. I a menys 30 els nens no van a l´escola. Els han de deixar amb els avis.

-Com es pot anar pel carrer a menys 50?

-Caminant molt ràpit i sense parar-se a xerrar amb els amics (riu). Només surts al carrer per l´imprescindible.

-Això dificulta la relació social?

-Al revès, l´estimula perque fa que la gent et convidi a casa. Tenir els amics a la vora del foc és un sentiment molt bonic i íntim. Els russos tenen aquesta gran cultura de la hospitalitat, no per tenir una conversa superficial, sino per parlar de les coses que de veritat interessen.

-Els nens no juguen al carrer?

-A menys 30 no, però a menys 20 sí. Fan ninots i juguen amb boles de neu. A més, a les places públiques l´ajuntament els fa laberints de gel i tobogans gegants, també de gel, per baixar amb trineu. I quan arriba l´estiu, es fonen.

-Patineu als llacs gelats?

-Sí i jo de petita anava a esquiar a la neu verge dels boscos, amb els companys d´escola. Era una assignatura. Com també ens ensenyen a fer nius de fusta pels ocells i posar-los menjar al balcó.

-De petits us ruixen amb aigua freda pels encostipats?

-Algunes famílies ho fan però baixant la temperatura de l´aigua molt gradualment. I per no encostipar-te s´ha de fer cada dia. Però a Sibèria, a l´hivern tothom es moca i estornuda com aqui. També hi ha persones, que els diuen els morses, que fan un forat al gel i es banyen.

-Per esport o per salut?

-Ells diuen que per salut però molta gent els diuen que estan bojos. El que ja és més normal és anar a la sauna i sortir a la neu despullat i descalç entre sessió i sessió. El meu marit, que és català, ho ha va provar i diu que quedes com nou.

-I vostè?

-Brrr! Jo no. Jo sóc molt fredolica. Sóc de Sibèria, però el fred m´espanta molt.

-Quina és la roba d´abric?

-Abrics de pell. Allà no són signe d´un status, sino una necessitat.

-I les katiuskes?

-Katiuskes? No sé el què és. Si et refereixes a la sabates el millor són les valenki amb llana de bé prensada. No són gaire elegants però és la única cosa que manté els peus calents. Cap invent modern ha superat les valenki. Són tota una institució, fins i tot s´ha fet una cançó.

-El vodka ajuda?

-No és veritat que és begui tan vodka. Ajuda més menjar gelat, fins i tot pel carrer. Tots en mengem. O la melmelada de frambuesa, que hem envasat durant l´estiu.

-Tota una cultura sob re el fred?

-Sí fins i tot les expressions. Per dir que una persona és molt raca es diu aquest no regala neu ni a l' hivern. I hi ha personatges com l´avi Fred i la seva néta Blancaneu, una mena de Papá Noel que fa regals per cap d´any. Hi ha moltes cançons i poesia sobre la neu. És una temporada freda però tan bonica.

-La veig enyorada.

-Estic una mica nostàlgica, sí. Ja fa un any i mig que no hi vaig i trobo a faltar la meva Rússia.

-Fredolica, però patriòtica.