Alex Fernàndez: les bruixes d'avui

"Volem que no es maltracti

el que és diferent"

19/ 11/ 1999

 
Alex Fernàndez, de la Sèpia Verda, co-organitza el sopar de bruixes d´avui

Aquesta nit a la Plaça del Gas hi haurà sopar, concert iniciàtic i espectacle invocació per homenatjar, per quart any consecutiu, les tres bruixes que van ser penjades a la forca de la Plaça Major de Sabadell l´hivern de 1619.

Els cinc col.lectius de joves que ho organitzen (Danses al Carrer, Sèpia Verda, Ateneu Popular, Okupes i Bruixes del Nord) revindiquen aquelles bruixes com a exemple del rebutx i intolerància que, encara avui, reben sector minoritaris.

Ho explica el membre de la Sèpia Verda i estudiant de disseny gràfic a l´Escola Illa, Alex Fernàndez Villanueva, 24.


"Avui si et surts de la norma ja no et boicotegen directament, com el 1619, però et desanimen moralment."

 

-Quí són les bruixes d´avui?

-Tots els qui pateixen repressió.

-Per exemple?

-Sectors minoritaris, drogaddictes, marginals, emigrants...

-Per què es perseguia les bruixes?

-La gent les denunciava per motius econòmics. Si en denunciaves una tenies dret a part dels seus bens. La gent i les autoritats les feien responsable de totes les desgràcies.

-Quines?

-L´hivern del 1619 va ser molt dur a Sabadell. Pedregades i males collites van crear molt mal ambient i a l´hora de buscar responsables totes les culpes van caures en tres vídues, que poster vivien apartades de la societat i potser amb un gat negre.

-Quí eren?

-Permanyera i Vallcorba, Guillema Roberta i Joana Sol, senzillament persones marginades de la societat a les que van executar davant la multitud i van deixar penjades uns dies a la vista de tothom.

-Eren o no eren bruixes?

-Depén del que entenguis per bruixa. En tot cas potser ballaven la sardana al revès o potser tenien coneixements d´herboristeria i medicina o fins i tot científics que superessin els de l´Esglèsia.

-Però van ser jutjades pel poder municipal, no l´ eclesiàstic.

-En el judici hi havia l´alcalde, però també un representant de l´Esglèsia.

-És cert que les van torturar per a que declaressin?

-És possible. Però també diuen que no era tortura física, sino psíquica perque les feien declarar despullades de pel a pel.

-Quina era la relació d´ aquestes dones amb les drogues?

-Tota societat ha fet servir sempre les drogues. És només la societat catòlica la que persegueix certes drogues per a que la gent no conegui una altra realitat.

-L´acte d´aquest vespre a la Plaça del Gas és, doncs, una revindicació de la legalització de les drogues?

-No. Jo mateix no sóc consumidor.

-Doncs en el cartell hi ha una amanita muscària.

-És només un logo; qüestió gràfica. No. El sopar de la Plaça del Gas només demana tolerància per a la gent d´altres cultures, sexe, religió, etc. Volem que no es maltracti el que es diferent, com els hi va passar a les bruixes.

-Et sents bruixa del segle XX?

-Sí perque ara mateix, a l´hora de muntar aquesta festa, per part de l´Ajuntament només hem rebut impediments. Vam demanar una presa de corrent elèctrica, una cabina de W.C. i apagar l´enllumenat públic en un espectacle de foc. Ens han dit que no a tot. Només ens han donat la tarima.

-Això és repressió?

-Són pals a les rodes. El senyor Pere Escudero de la conselleria de Cultura ens ho denega tot. Molestem i ens posen totes les dificultats. Ara, com que no tenim lavabo mòbil, si algú es pixa per allà encara serà culpa nostra. I sí, això és repressió perque l´any que ve ens diran que els veïns s´han queixat i encara ens donaran menys coses.

-Ja.

-Despotisme il.lustrat: tot pel poble però sense el poble. Si et surts de la norma ja no et boicotegen directament, com el 1619, però et desanimen moralment per a que pensis: &laqno;l´any que ve passo de ficar-me en un marron».

-Amb Farrés viviem millor?

-Què va! Igual. El Pere Escudero hi era igual.

-Cosa de bruixes.