Manel Manonelles: banca ètica

"Les mines antipersones

estàn finançades per "La Caixa""


17/ 11/ 1999

 
Manel Manonelles presentarà per Nadal un llibre sobre banca i armes

El politòleg, Màster en Drets Humans i membre actiu d´ONGs com Associació per les Nacions Unides i Justícia i Pau entre altres, el sabadellenc Manel Manonelles Tarragó, 24, és coautor d´un llibre, de propera aparició, sobre la financiació de la indústria armamentista per part de la banca.


"Ahir mateix es va presentar a Barcelona l'Oikos Bank, una banca holandesa totalment ètica"

 

-És cert que la majoria de bancs financen la indústria de les armes?

-Sí.

-Quins?

-Per exemple el Banc Central Hispano que és propietari d´Ínstalaza que fan municions antiblindatge. O el BBVA que paga a Industria de Turbos Propulsores, ITP, que fan motors per l´Aerofighter 2.000.

-Quí hi ha al darrera de les mines antipersona?

-"La Caixa", per exemple.

-Per quina via?

-El fil és el següent: "La Caixa" és a Deutsche Bank, Deutsche Bank és a Crédit Lyonnais, Crédit Lyonnais finança Pallas Investment, que és una empresa holandesa propietària de Unión Española de Explosivos que posseix Explosivos Extremeños que fa components de mines i Explosivos Alaveses, Expal, que els assamblen.

-Estem nets els accionistes de Banc Sabadell?

-Ho hauria de mirar. Ara mateix no ser quina cartera d´ inversions està fent. Però el Banc Sabadell canvia molt sovint, la seva inversió és molt volàtil i això fa que sigui difícil seguir-li la pista.

-Però no impossible?

-No. Tot això sortirà en el llibre que publicarem aquest nadal Arcadi Oliveres i jo mateix.

-D´on treieu la informació?

-Hem hagut de barallar-nos amb uns volums molt feixucs de Fomento de la Producción perque, evidentment, cap banc et dona informació fàcilment.

-Les asseguradores també inverteixen en armament?

-Sí. Capital Social, en la que hi intervé Winterthur, la francesa AGF i moltes altres. Com Telefònica, que també inverteix en les comunicacions militars.

-Què hem de fer els impositors d´un banc o caixa involucrat en l´armament?

-Jo no demano a ningú que es faci màrtir de cap causa. Però sí que, de la mateixa manera que ens informem del tipus d´interés de les nostres hipoteques o del nostre fons d´inversió, podem preguntar que en faran dels nostres diners. Sino, estàs donant un xec en blanc al banc.

-Objecció d´inversió?

-La Unió de Religiosos de Catalunya ja ha fet un fons d´inversió ètic. I ahir mateix es va presentar a Barcelona l´Oikos Bank, una banca holandesa totalment ètica. Setem, Justícia i Pau i altres han firmat un conveni per fer una delegació a Barcelona d´Oikos Bank.

-A Holanda funciona?

-Sí. Ja té l´1-2%. Sembla poca cosa però ja marca una tendència.

-I a Suècia?

-A Suècia tots els bancs venen productes solidaris. Però s´ha de dir que molts d´ells financen també la indústria militar. Una contradicció.

-Llavors què és banca ètica?

-L´ètica d´una banca és pot veure en el producte o en la seva estructura. Els productes són els fons d´inversió solidaris o pel desenvolupament i això ho pot fer qualsevol banc.

-Fins i tot els que inverteixen en armament?

-Exacte. "La Caixa", per exemple, té fons solidaris. El que no té és una estructura ètica.

-Què vol dir?

-La banca amb estructura ètica és la que només inverteix en empreses no armamentistes en que els treballadors tenen els seus drets reconeguts,hi ha igualtats home-dona, no hi ha explotació infantil i fins i tot inverteixen en desenvolupament.

-I això és rendable?

-És clar, la banca ètica no es pot permetre el luxe de no ser rendable. En el fons no deixa de ser una banca. Però ja està demostrat que invertir en una fàbrica ètica de Nicaragua pot ser rendable.

-I els crèdits tous?

-Internacionalment s´ha de vigilar perque molts crèdits tous s´han convertit en deuta externa.

-A Catalunya encara estem lluny d´això?

-Ja tenim l´Associació Promotra d´una Banca Ètica Catalana on hi ha molts col.lectius. Aquesta entitat vol promoure fins i tot la ètica dins la banca.

-Això ja sona a utopia.

-A llarg termini per què no? Encara que a algú li faci riure.

-També reia Pinochet.