Francesc Serra, Premi Tenacitat

"L´investigador ha de ser tenaç"
30/ 10/ 1999


  F. Serra amb l´amplificador de só del seu pare, inici de la seva vocació

El doctor en Ciències Físiques i catedràtic d´electrònica a la UAB, el sabadellenc, Francesc Serra Mestres, 58, que dirigeix el Centre Nacional de Microelectrònica, reberà el proper divendres el Premi Tenacitat que enguany atorga, en la seva quinzena edició, les Agrupacions Narcís Giralt.


"El pagès pot sembrar xips pel camp que li diran la humitat de la terra i li engegaràn el reg automàtic"

 

-L´afició a l´electrònica li vé de petit?

-Sí, de quan acompanyava el meu pare a fer cine per Sant Feliu del Racó, Rellinars, Mura...

-No hi veig la relació.

-Molt senzill. Primer l´ acompanyava, però, quan el 1954, ell va decidir plegar la botiga de roba i muntar el cine Actualidades de la Rambla, l´actual Cineart-3, jo anava pels pobles amb taxi, perque no tenia ni el carnet, amb la meva mare que feia de taquillera i el projector.

-...i?

-I un dia a Polinyà la pel.lícula es va quedar muda. Estavem acostumats a que tiressin tomàquets i sifons a la pantalla o a que ens reventessin les quatre rodes del taxi, però els de Polinyà eren més &laqno;fins» que ningú i allò era força major. Si jo no arreglava aquell amplificador de só, la meva mare i jo hauriem de sortir per cames.

-I, per la seva seguretat física, va esdevenir técnic electrònic en un segon.

-Exacte (riu). Sort que el vaig arreglar!

-I de la electrònica a la microelectrònica.

-Sí, aqui, al Centre Nacional de Microelectrònica fem xips pel rentaplats, el cotxe, els hospitals

-Quin tipus de xips?

-Per a una empresa vasca hem fet un xip que controlará la despesa d´energia elèctrica en els comptadors de la llum. Fins i tot els fabricarem una petita sèrie.

-Més exemples.

-Acavem de dissenyar un altre xip pels audífons que fabricarà una empresa austríaca. També fem projectes per microsistemes.

-No sé què es un microsistema.

-Doncs si un xip és un circuit electrònic, en un microsistema, a més, també hi ha elements mecànics: membranes, palanques, motors que giren.

-Un motor en un centímetre quadrat de silici?

-Menys! El rotor d´un motor en un microsistema pot medir una milèsima de milímetre. És un camp molt obert en el que s´hi pot posar tanta imaginació com vulguis.

-Quina aplicaciò té un microsistema?

-Per exemple l´agricultura. El pagès pot sembrar xips pel camp (obre el braç com un sembrador) que li diran la humitat de la terra i li engegaran el reg, si cal, automàticament.

-També treballeu per l´U.E., no?

-Per Europa acavem d´enllestir el microcard, que es com un agulla gruixuda de silici que es pot clavar al cor i té uns sensors per mesurar el PH, la concentració de potasi la temperatura i altres variables. Es molt útil en les operacions a cor obert.

-Però els americans no han inventat, ja, tot això?

-No. Fer memòries i microprocessadors seria la tonteria més solemne del món perque la davantera que ens porten americans i japonesos és abismal. Ara bé, en aplicacions especialitzades hi ha molt camí a recorrer, hi ha molts detalls en els que ningú no hi ha caigut. I aqui és on entrem nosaltres.

-Mai no ha tingut temptacions de marxar?

-Jo ja vaig marxar a Toulousse. I en tornar no em van rebre precisament amb els braços oberts. Només em va acullir l´empresa privada i vaig dissenyar televisions de 19 polzades en blanc i negre.

-És realment una persona tenaç?

-L´investigador ha de ser tenaç perque aquesta és una feina molt descoratjadora. Molts cops no saps per on continuar i, si no ets tenaç, malament.

-Mai no ha llençat la tovallola?

-Mai. A vegades he aparcat projectes molt difícils i alguns he tardat set anys en solucionar-los. Però mai no els he abandonat.

-Li satisfà la seva feina?

-Molt. A vegades, quan acavo un xip i funciona sento la mateixa satisfacció de l´artista davant la seva obra.

-Però ningú entén que el seu xip sigui una obra d´art. Li molesta que no el reconeguin?

-No, ja estic acostumat. El gran inventor del xip i pare del Pentium, Robert Noyce, va morir en el més absolut anonimat. Ningú sap quí és.

-Vostè ja té el Premi Tenacitat.