Manuel Cunill, No al Golf (ADENC)

"Els clients haurien de demanar a «La Caixa» que no es vengui l´obra social"

2/ 10/ 1999


  Manuel Cunill, de l´ADENC, colocant un cartell davant de «La Caixa»

En els seus 17 anys d´història, l´ADENC s´ha enfrontat a enemics poderosos, però cap de tan poderós com «La Caixa» que vol vendre al Golf del Prat 270 hectàrees de Torrebonica per fer-hi un nou golf que afectarà Sabadell impedint passejar-hi, com fins ara, els ciutadans de a peu. El tema ha enfrontat els dos alcaldes socialistes de Sabadell i Terrasa.

Per impedir la seva aprovació, el coordinador general i fundador de l´ADENC, l´enginyer tècnic agrícola, Manel Cunill Llenas, 32, convoca tothom a la gran manifestació de demà diumenge, a les 11 del matí a l´estació de la RENFE de Terrassa.


"Ara és un espai públic per tothom. El golf serà un tancat al que ningú no podrà accedir"

 

-Enfrontar-se a un enemic tan poderós com «La Caixa» engresca més?

-No. El que estimula és l´evidència dels fets. Mica en mica es va demostrant la veritable jugada de «La Caixa» i, veure que encara tens més raó de la que et pensaves... això sí que motiva.

-Quanta gent espereu a la manifestació de demà?

-Hem recullit 6.000 signatures. En podem ser uns quants.

-Quin és el principal argument contra el golf?

-Que ara és un espai públic que tothom pot disfrutar gratuïtament i quan sigui un golf serà un tancat al que no es podrà accedir.

-Però és en el terme municipal de Terrasa.

-El problema mediambiental no coneix termes municipals. Nou camins queden tallats i totes les rieres de Torrebonica, que arriben a Sabadell, arribaran intoxicades.

-Per què?

-Perque per mantenir l´herba tan verda es necessita una gran quantitat de fungicides, herbicides i fertilitzants amb una càrrega tòxica elevada a la capa freàtica.

-L´Ajuntament de Sabadell ha demanat la retirada del projecte i el de Terrassa diu que no ens fiquem on no ens demanen. Hi ha realment un enfrontament entre dos alcaldes socialistes?

-Els socialistes estan dividits.Ho sabem perque molts militants han firmat el nostre manifest identificant-se com a socialistes.

-Què diu Maragall?

-Ara, en la campanya, demanarem els candidats que es posicionin.

-Quin és l´impacte ambiental?

-Énorme. No hi ha antecedents, en termes urbanístics, d´ocupació de tant territori en un sol Plà Especial. Port Aventura només són 115 hectàrees. Aqui són 270 i totes per un club privat.

-No deixa de ser un espai verd.

-En absolut. Això només és de color verd i tampoc tant perque hi ha previst un hotel, una carretera, un parking de 500 places, una zona comercial, piscina, 14 pistes de tenis, una hípica... tot per ús exclusiu dels socis.

-I vivendes.

-Sí,

-Però no deia «La Caixa» que mai no s´edificaria?

-Era mentida i els hem enganxat. Nosaltres hem aconseguit el document d´opció de compra de Torrebonica on «La Caixa» especifica l´interés en canviar l´ús del sol, ara qualificat d´equipaments, en sol residencial. Aquest golf amaga una gran operació immobiliària de «La Caixa».

-«La Caixa» està jugant brut?

-Té una actitud lamentable. Especula amb la seva obra social. «La Caixa» va rebre Torrebonica el 19 de maig de 1922, com una donació del Patronat d´Ajuda a la Tubercolosi per a ús sanitari. Jugar a golf no ho és.

-Què us diuen els golfistes?

-Això no és cap creuada contra la gent que juga al golf, que és un esport ben respectable. Però aqui ja tenim tres golfs, el de Matadepera, el de Rubí i el de Sant Cugat, suficents pels practicants del Vallès.

-Quines possibilitats hi ha de que el golf mai no es construeixi?

-Si tots fem socialment alguna aportació estic segur que aturarem el projecte. Depén del rebuig social. Militants de partits, ciutadans, els impositors de «La Caixa».

-Demana als impositors que retirin la seva llibreta?

-No, que cadascú faci el que vulgui amb els seus diners. Però, com a clients, poden exercir el seu dret i manifestar en la seva agència que no estan d´acord en que es venguin l´obra social per a un fí privat. La Caixa de Sabadell bé garanteix l´ús públic del bosc de Can Déu. No es demana res de l´altre món.

-Per què l´ADENC no s´ha oposat a la urbanització de Can Llong?

-No té res a veure. Allò son vivendes aprovades en un Pla General consensuat per tots els grups. Això és una implantació de 270 hs. sense debat públic i aprovada per decret per a ús privat.

-Hole in One.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­