Jordi Roviras, arquitectura tradicional marroquí

"Ara sé que no tot s´acava en el formigó"

1/ 7/ 1999

 
Jordi Roviras al ksar de Ait Ben Haddú

Acava de tornar del sud del Marroc on ha estudiat les tècniques tradicionals de construcció juntament amb 50 estudiants més de 2n curs d'arquitectura, la primera promoció de la Universitat Internacional de Catalunya, UIC.

Vinculat familiarment a l'antiga Constrora Roviras, Jordi Roviras Miñana, 22, està orgullós d'estudiar en una universitat tan diferent.


"A Tinerhir vam aprendre a fer escales, reparar esquerdes i restaurar façanes"

 

--Quin era l'objectiu del viatge?

--Aprendre les tècniques de construcció al desert marroquí i les raons socio-culturals que les originen. Quan veus com són de pobres i els pocs recursos naturals que tenen, comprens que utilitzin la canya, el fang i la palmera.

--Tècniques rudimentàries?

--Rudimentàries, però plenament vigents a tot el sudatles marroquí.

--Aplicables aqui?

--Perfectament. Aqui anem directament al formigó quan potser tenim altres materials que es podrien reciclar o reutilitzar.

--Però a Sabadell no faràs una casa de fang.

--Potser no la faré però haver vist com la fan allà m'obra les perspectives i m'enriqueix per dins. Sé que no tot s'acava amb el formigó. En el futur ves a saber quina utilitat donaré a aquest coneixement.

--Vau treballar a Ouarzazate, no?

--Sí, vam construir un petit porxo a la kasba de Taourirt. Uns paletes marriquís ens van ensenyar a pastar el fang, posar-hi la palla com si fos morter, aixecar un pilar amb els totxos de tova i apuntal.lar-lo amb fustes de palmera.

--Tot amb les vostres mans?

--Sí, sí. Erem nosaltres que ho feiem. Damunt de les columnes hi vam posar un canyís també trenat per nosaltres. I sobre el canyís un plàstic perque aguanti una capa de 15 centímetres de fang i palla ben trepitjada.

--Què més?

--El viatge tenia també un component de cooperació, no només d'aprenentatge. Ells ens deien que només que un de nosaltres torni al Marroc d'aqui a deu anys per rehabilutar kasbas ja estaran contents.

--Però en aquest viatge també els vau ajudar. O no?

--Sí, és clar. Vam col.laborar amb els estudis de conservació del patrimoni que porta aquest arquitecte marroquí, Faisal. Vam aixecar croquis de finestres, portes i detalls constructius o ornamentals dels ksar de Taourirt i Tinerhir.

--A Tinerhir hi viu el sabadellenc Roger Mimó.

--Sí. Ens vam hostatjar al seu Hotel Tombuctú que es una kasba restaurada. Ell i els seus ajudants ens van ensenyar a fer escales, reparar esquerdes i restaurar façanes.

--Les kasbes o fortaleses cauen de velles?

--Les abandonades sí. Per això és tan important prendre'n nota abans que s'esfondrin del tot.

--Com has tornat?

--Amb una idea completament diferent del Marroc. Ara estic segur que abans de fer qualsevol projecte m'ho pensaré dos cops abans de dibuixar.

--Per què altres universitats no fan això?

--No ho sé, però jo trobo que fer aquests viatges és una idea superpotent. De fet, quan explico el viatge a amics de la UPC, al.lucinen. I aquest ja és el segón viatge.

--Quin va ser el primer?

--L'any passat vam anar a Navapalos, Sòria. També és un poble fet de fang i palla que ara el dirigeix l'arquitecte alemany, Erhard Röhmer. Té tot un projecte urbanístic per conservar-lo i s'està fent allà la seva casa de fang.

--Un experiment?

--Navapalos és molt més que un experiment. Sempre és plé d'arquitectes de tot el món aprenent la tècnica de la tova.

--On anireu l'any que vé?

--Diuen que a algun lloc de Llatinoamèrica, però no està clar.

--La UIC també és tan innovadora durante el curs?

--Sí perque ens va fer un seminari l'arquitecte holandés Duncan Lewis que va ser al.lucinant. Ens va posar tot el Delta del Llobregat en una habitació: soroll, olors, pudors, vegetació, deixalles i milers de diapositives. Vam estar un mes i mig només xuclant delta per tots els porus.

--Per arribar on?

--Per fer un projecte cada un que a tots ens va sortir sol perque ja coneixiem el delta fins l'últim racó. Jo vaig dissenyar una caseta per a que els pagesos hi guardin les carxofes basat en línies de canyes i molt inspirat en Navapalos.

--Ja dona fruits.