Vicenç Fisas, investigador de la pau

"La guerra mai no ha estat un bon instrument per acabar amb cap mal"

29/ 6/ 1999

 
Vicenç Fisas presentarà avui a Sabadell la campanya Adéu a les armes

L'expert en comerç armamamentista i investigador de la pau, el sancugatenc i titular de la càtedra Unesco de la UAB, Vicenç Fisas Armengol,47, presentarà aquest vespre, a les 7'30, al Casal Pere Quart, la campanya «Adéu a les armes. Pel control de les armes lleugeres», en la que Sabadell Solidari hi aporta un mil.lió de pessetes.


""Si ara no comencem una frenètica activitat política, d´aqui a quatre anys el Kurdistan esclatarà pitjor que Kosovo"

 

--Per què ara les armes lleugeres?

--Perque hem vist que en els conflictes armats, el 90% de les víctimes ho són per pistoles i fussells semiautomàtics, no per avions ni tancs.

--Què preteneu?

--Fer saber que en el món hi ha 500 milions d'armes lleugeres en mans de particulars i que és el sector menys controlat. No hi ha ni un tractat internacional.

--D'on surt tanta arma?

--Del final de la guerra freda. Els països firmen la pau, però les armes queden i passen a mans de grups paramilitars, guerrilles, màfies, delinqüents... Normalment el número d'homicidis d'un país que surt d'un conflicte bèlic és superior després del conflicte.

--Per exemple?

--A El Salvador hi has més morts setmanals ara que quan hi havia la guerra.

--Però l'arma no n'és la causa.

--No. Només és l'instrument. Però atacant l'instrument es pot fer tota una pedagogia de les arrels del conflicte.

--Quànta gent s'ha fet rica a Kosovo?

--Alguns i a tots els nivells. Des d'els fabricants d'Estats Units que ara han de reposar tota la munició fins els petits traficants.

--Quí dona les armes als petit taficants?

--Surten de la revolta albanesa l'estiu del 97. Van assaltar les casernes i van robar 650.000 armes que han anat a parar a tots els països del voltant.

--Estem veient que els kosovars són tan cafres com els serbis?

--No. Les societats són bones en general amb individus perversos en particular.

--La barbàrie sempre guanya a la civilització?

--No. Filipines, on la societat ha vençut la tirania pacíficament, és un bon exemple del contrari.

--La guerra de Kosovo ha estat necessària?

--No. La guerra mai no ha estat un bon instrument per acabar amb cap mal. Més aviat el contrari. Tirar bombes a ciutats sèrbies només ha servit per demonitzar i pol.laritzar col.lectius i no ha impedit els assassinats de Kosovo. Només amb una política preventiva més sàvia ens estalviariem molts conflictes.

--Com calia doncs parar la neteja ètnica a Kosovo?

--Prevenint-la molts anys abans amb diàleg social. Tots sabiem què passaria a Kosovo i ningú va fer res.

--Què calia fer?

--El que cal fer ara amb el Kurdistán. Si ara mateix no comencem una intensa i frenètica activitat política i diplomàtica, d'aqui a quatre anys ens trobarem amb un drama de tal magnitud que es tornarà a parlar de "solució militar"

--Molt bé, prevenim el Kurdistan ara que hi som a temps. Però com?

--La UE ha d'obligar a obrir una discussió política als vuit països implicats sobre una possible autonomia que doni dignitat a un poble que té la seva història i la seva llengua.

--Ni Turquia ni Irak ni Iran hi tenen cap interès.

--Per això dic que se'ls ha d'obligar.Si hi ha la pressió d'Europa, Estats Units i la ONU hauran de fer-ho.

--Sona a utopia.

--Doncs no ho és. És el que s'ha fet a Timor on s'ha exercit una pressió molt inteligent des de Portugal i la ONU. El que esta clar és que l'odi del poble kurd no s'elimina amb bombes.

--Lady Di va fer una bona feina anti-mines?

--Jo estic a favor que els personatges públics recolzin campanyes. Ja que són famosos que ho aprofitin per bones causes. Però la campanya contra les mines ja portava quatre anys quan ella s'hi va posar.

--Clinton i els nois de la gabardina que assassinen alumnes d'institut són fills de la mateixa cultura?

--Sí. Estats Units ha glorificat històricament la tinença d'armes i ha desenvolupat la cultura de la violència i la mística de la masculinitat. A Estats Units hi ha més armes lleugeres que persones. Per això un jove americà té 12 vegades més possibilitats de morir a trets que un europeu.

--Així i tot el Senat no ho condemna. Tan poderós és el lobby?

--De tota manera ja hi ha un debat intens, cosa que fa anys no existia. Però no és el lobby. És bona part de la societat americana que el recolza perque veu en les armes una defensa de la seva seguretat. Hi ha d'haver tota una pedagogia que faci canviar els valors.

--I aquests són els que han de salvar el Kurdistan?

--També Nigèria, en plena dictadura militar, aporta tropes de pacificació. Són coses estrafolàries d'aquest món que quan les veus penses...

--...ja està armada!