Sílvia Pineda, la paràlisi cerebral i les noves tecnologies

"El Joan és un geni de la informàtica"

23/ 6/ 1999

 
Sílvia Pineda i Joan Pesado fent un examen de català

L'ensenyament públic a Catalunya ja permet petits miracles com el de Joan Pesado, un paralític cerebral de 13 anys que acaba d'aprovar amb facilitat tots els examen de 6è de Primària. Extremedament rígid de cintura en amunt i flàccid de cintura en avall només mou, i encara amb dificultat, el cap i el braç esquerre.

El secret del miracle és doble: la informàtica d'una banda i l'educadora especial Sílvia Pineda Aguilera, 29, de l'altra, que, des de fa dos anys, atén exclusivament a aquest alumne del col.legi Ramon Llull de Rubí.


"Està molt integrat, tots els seus companys l´aprecien, li fan bromes i el porten amunt i avall"

 

--Dedicació exclusiva al Joan?

--Sí, no tinc altre feina.

--Quina va ser la primera impressió en coneixe'l?

--Molt forta perque jo tenia experiència amb deficients psíquics però no amb nens tan afectats com el Joan. No entenia els seus gestos ni coneixia les seves necessitats. Abans nos ens vam adaptar l'un a l'altre va passar un temps.

--Què li fa vostè a ell?

--Tot el que afecta a la mobilitat. Li adapto el material, li poso els disquettes, li poso els CD, li conecto l'ordinador...

--Ho fa tot per ordinador?

--Tot, és clar.

--O sia que fa deu anys aquest nen no hauria pogut seguir el curs.

--Abans deia paraules,que només les entenia l'educador, i aquest educador ho assenyalava en el paper. Era la seva mà, un sistema molt rudimentari que difiícilment hauria servit per les assignatures actuals.

--L'ordinador ho va canviar tot?

--Tot. Primer escrivia ell mateix amb l'unicorni, una punxa subjecta al front amb la que premia les tecles movent el cap. Però es feia mal a les cervicals. L'any passat ja li van posar el programa que té ara, que li permet moure el cursor per la pantalla només apretant aquest botó tan gran que té a l'esquerra.

--Ho fa tot amb un sol botó?

--Ara ja sí perque l'UTAC li ha anat adaptant el programa exactament a les seves necesitats. Pot escriure, accentuar les vocals, fer les quatre operacions matemàtiques, instalar CD-Roms, capturar imatges, fer resums, llegir disquets, navegar per internet...

--Què és l'UTAC?

--La Unitat de Tècniques Aumentatives de Comunicació. Depén de Benestar Social i facilita eines informàtiques a qui les necessita.

--Què ha suposat aquest programa pel Joan?

--Moure el ratolí. Ara accedeix a totes les parts de l'ordinador i això li ha obert les portes de la cultura de bat a bat. Jo només li endollo l'ordinador i el deixo sol.

--Quins CDs fa servir?

--El Sinera 99 que té matemàtiques, anglès, les parts del cos humà i jocs i les col.leccions de La Vanguardia i El Periódico que li encanten perque tenen imatges en moviment.

--Podria lligar en un xat d'internet?

--Ja ha estat en el xat de Vilaweb i ja se li desperten les ganes de lligar. De tota manera li agrada més enviar i rebre correu per e-mail. Això li encanta. Se'l pot escriure a ah200007@projecte.xtec. es

--Què més fa per internet?

--Busca informació del Titànic, del Chaval de la Peca, de Sòria

--Per què de Sòria?

--Perque hi vam anar de colònies. Abans de marxar ens va fer un dossier de Sòria increïble. Va trobar adreces al Yahoo, el Olé i altres buscadors, va recopilar material històric i turístic, va capturar fotos, ho va imprimir tot i ens ho ha donat a tota la classe.

--Què més fa que abans no feia?

--Gràcies a internet deixa missatges al mòbil del seu pare a qualsevol hora del dia.

--Com se sent ell?

--Entre l'ordinador i la cadira elèctrica que acaba d'estrenar i que li dona total autonomia de desplaçament, ell ara té la sensació de que se li ha obert el món. Va on vol i fa el que vol. Dir adéu i marxar, sense donar explicacions a ningú, per ell és un passada.

--Estem fent apologia barata de les noves tecnologies?

--Barata no. És que es veritat. I aviat tindrà l'ordinador a la falda i de l'ordinador sortirà una veu que parlarà per ell.

--Com l'Stephen Hawking?

--Igual. Li vaig donar un article sobre ell i va al.lucinar. El té penjat a l'armari.

--Quin futur té el Joan?

--El seu futur, evidentment, està en la informàtica. Ell és un geni. Li ensenyes una cosa tres minuts i a l'endemà ja ho fa tot ell sol. Fa poc va un professor li va demanar un disseny per unes samarretes i ell, amb el Word-Art del Windows, ho va fer tot. Jo sempre li dic que es pot dedicar al disseny gràfic.

--Quina és la relació amb els seus companys de classe?

--Molt bona. Està molt integrat, els seus companys entenen els sons que fa amb la boca i tots l'aprecien, li fan bromes, el porten amunt i avall. Es que el Joan és un nen molt maco. Només amb la mirada i aquest somriure que té, ja t'està dient moltes coses.

--Regal de Sant Joan. Felicitats.