Maria Sanchez, Treball infantil

"A Espanya s´obliga a treballar entre 200.000 i 800.000 nens"

3/ 6/ 1999

 
Maria Sanchez va denunciar el treball infantil al Casal Pere Quart

Convidada per l'UGT, la membre de l'equip Global March d'Intermón que l'estiu passat va recorrer 21 ciutats d'Espanya per protestar contra la explotació infantil, Maria Sánchez Contador, 32, va ser dimarts a Sabadell per parlar del tema.


"A vegades, amb la teva denúncia, només aconsegueixes que aquell nen que treballava en un taller, treballi en un sòtan"

 

--¿Ja podem comprar Nike?

--No està clar.

--Primer es van comprometre a no explotar més nens sudasiàtics amb un codi ètic. Després se'ls va acusar de no cumplir-lo ¿quina és la situació ara mateix?

--És la gran pregunta. No només per Nike sino també per Reebook. Les dues marques competeixen també en codis ètics, però no està gaire clar que els cumpleixin. Falta una auditoria externa.

--Vostè quina marca esportiva compra?

--Es dificil, no creguis. Però no només esportiva. El calçat espanyol pateix també l'explotació infantil. Moltes sabates s'acaven a casa del manipulador i aquests fan servir els seus fills.

--Quans nens espanyols són obligats a treballar?

--Les estadístiques varien molt, la cosa està entre 200.000 i 800.000.

--A Espanya només lluiten contra el treball infantil les ONGs i els sindicats o l'Administració hi fa alguna cosa?

--Sí. Els ministeris d'Educació, Treball i Assumptes Socials s' estan posant a sobre.

--I encara no sabem quan nens treballen al nostre país?

--Però ja s'hi treballa.

--Com podem donar lliçons a altres països si a casa també tenim la roba bruta?

--Podem lluitar contra les dues injustícies a la vegada. No posant un dit acusador sobre cap país ni boicotejant, per exemple, tots els productes que venen de la Índia, però sí, per exemple, promocionant el treball adult.

--La Global March va servir d'alguna cosa?

--Per despertar el teu interès. Ja és molt. I s'ha creat una xarxa d' organitzacions i sindicats que ja denuncien decididament la indignitat del treball infantil.

--Moltes cultures l'accepten, per tradició, com la cosa més natural.

--Sí. Quan la Global March va travessar la India o molts llocs d'Africa es va copsar. Molts pares deien si jo he treballat de petit per què no ho ha de fer el meu fill?

--I?

--I ara, en aquests països ja hi ha associacions que ho denuncien.

--Amb èxit?

--Relatiu. Procuren no criminalitzar a l'infant, és clar. És difícil perque, a vegades, amb la teva denúncia, només aconsegueixes que aquell nen que treballava amb un taller ara treballi en un sòtan.

--El remei és pitjor que la malaltia?

--Es procura donar sempre alternatives positives, involucrar a la família i fer-li entendre que el treball infantil referma el cercle viciós de la pobresa. En molts països ja s'accepta. Mica en mica ho van entenent.

--Més a prop tenim casos de treball infantil ben remunerat: nens que fan anuncis, nens esportistes...També hi esteu en contra?

--Si no posa en perill la seva salut, ni els seu estudis, ni el seu creixement psicològic, no hi tenim res a dir.

--Hi haurà una altra Global March?

--Per ara no. I tal com va dir el líder indi Kailash Satyarti a Ginebra, quan vam entrar al Palau de les Nacions Unides, tant de bó mai més haguem de tornar-hi.

--Per què, des d'Intermón, ha triat precisament aquest camp de lluita?

--Intermón lluita sempre pels països del Sud i quan vam encetar la campamya del Comerç Just, va sorgir el debat de la explotació infantil i em vaig ficar a fons en el tema.

--Què ve després?

--Estem a punt de començar una campanya que va molt lligada amb aquest tema: demanarem l'educació universal per a tots els nens del món.

--Mica en mica. Molt mica en mica.
-