Okupes

"La llibertat no es compra ni es ven, s´exerceix"

18/ 5 / 1999

 
Desenes de joves van okupar dissabte la casa Arimón

M'identifico a crits des d'el carrer i una noia rossa m'obre la porta, em fa pujar per una escala noble, però ja grafitiada, i tres nois seriosos, però amables m'atenen a cara descoberta entre llaunes de conserves, teatrabricks i molt de tabac.

Condicions: «no et donarem el nom i, si hi ha fotos, ens taparem la cara perque als de Terrassa els van enganxar per un 30 minuts de TV3». Pel demés, els okupes de la casa del carrer Arimon només donen facilitats. L'entrevista és a quatre, però els que porten la veu cantant són un parell.


"La gent hauria d´estar contentíssima de donar un profit a una casa que ha estat morta 25 anys"

-Quants sou?

-Un i 70. Hi ha assemblees de 50 persones i altres de 30. Fem dues assemblees cada dia. Bàsicament tots de Sabadell.

-Una assemblea de 50 persones no es fa d'un dia per l'altre.

-Ja fa temps que hi ha marcs de lluita. Hi ha moviments com la Coordinadora Antirrepresiva, la revista el Pitufo Negre, colectius en contra de l'atur...Tots ens coneixem.

-Què voleu?

-Crear un espai per a vivenda i un altre per a centre social per activitat culturals, polítiques, socials i de lleure.

-Amb quins terminis?

-Primer necessitem un parell de setmanes ben bones per netejar, tirar falsos sostres i habilitar. Després farem una exposició sobre l'especulació de l'Ajuntament amb el patrimoni històric.

-I després?

-Al final volem que això sigui un centre social lliure i obert. Sobre tot obert als veïns i a la ciutat.

-Funcionen a Catalunya amb normalitat centres okupats?

-Sí, molts. A Barcelona mateix funciona Hamsa, una casa de Sants on s'hi reuneixen des de l'Associació de Veïns, fins a sindicalistes del metro o grups de dones. S'hi fa teatre, concerts, conferències i fins i tot la Trobada Internacional contra el Neoliberalisme que impulsava, des de Mèxic, l'EZLN. Ja porten dos anys.

-Quina és la filosofia?

-Es un tema de cultura. No ens agrada l'aïllament que provoca el consumisme i l'egoïsme de la insolidaritat. Nosaltres estem per l'autogestió, la cooperativitat i la assembleisme i intentem funcionar segons aquests valors.

-En la línia de l'Ateneu Insurrecte del carrer Dr. Puig?

-No. No tenim res a veure amb l'Ateneu Insurrecte. Allò és una casa de lloguer i nosaltres questionem la propietat privada.

-I crideu a l'acció directa.

-Però tampoc volem que es vegi la paraula okupa com a sinònim de disturbis, problemes, follons i enfrontaments. Senzillament hi ha espais buits i la llibertat ni es compra ni es ven, s'exerceix. La gent hauria d'estar contentíssima de que un espai que ha estat mort 25 anys ara estigui aprofitat. És tota una altra cultura.

-Segueix.

-Més que okupar, això és aprofitar, culturitzar, sensibilitzar. Volem fer veure a la gent que per iniciativa pròpia es poden fer moltes coses. No sempre hem d'anar a La Faràndula per veure teatre. Si actives la teva persona i el teu entorn, tu mateix pots fer moltes coses.

-Per què heu triat aquesta casa?

-Perque és gran i perque demostra el poc interès de l'Ajuntament pel patrimoni històric. Han tirat a terra una pila de vapors, ara enrunaran Can Borràs... I aquesta casa s'està caient a trossos. Si ningú no hi posa remei, s'acavarà enfonsant.

-Si voleu rehabilitar la casa perque heu començat per pintar l'escala amb grafitis?

-Ha estat un error i ja ho estem netejant (és cert, ho freguen amb una esponja). No tornarà a succeir. El que sí hem fet és treballar de valent per netejar-ho tot. Mira, tot això era runa i (amb orgull) l'hem recullida tota.

-Sembla que és propietat de la família García-Planas. Hi heu parlat?

-No. No hi hem tingut cap mena de relació. Evidentment, si nosaltres hem de negociar amb algú serà amb el propietari. Però tampoc està tan clar que el propietari sigui la família García-Planas. Hi ha moltes informacions contradictòries.

-I si us desallotgen a la força?

-Assumim el risc. Però ha de ser un desallotjament legal. Sense denúncia del propietari ni ordre judicial amb data prèviament anunciada, no hi pot haver desallotjament legal.

-Sou un maldecap inesperat per l'alcalde Farrés al final del seu mandat?

-Sí i això és una cosa que ens fa molta il.lusió (riuen).

-Ja tenim kampanya elektoral.