Raül Romeva, el fracàs de Kosovo

"Hem de demanar, cridar, exigir unes institucions mundials més fortes"

8/ 5/ 1999

 
Raül Romeva va respondre algunes "Preguntes de Kosovo" al Casal

El professor de Relacions Internacionals a la UAB, Raül Romeva Rueda, 28, és especialista en els Balcans i autor dels llibres Bòsnia, lliçons d'una guerra i Pau i Seguretat a Europa: prevenció de conflictes armats a l'Europa de la PostGuerra freda (Ed.Centre Unesco).

Dimecres va ser al Casal Pere Quart convidat per la Lliga dels Drets dels Pobles per insistir en la necessitat d'enfortir les institucions internacionals.


"El bombradeig d´imatges del drama humà només pretén amagar el fracàs polític"

-

--Per què passa el que passa?

--Perque el món no té una policia ni un jutge. Tots els països tenen el seu jutge i la seva policia. El món no.

--Què podem fer els ciutadans?

--Demanar, cridar, exigir unes institucions mundials més fortes. Tant la ONU com la UE són dèbils perque no tenen ni jutge ni policia. Només amb poder real, podran aquests organismes imposar la cultura de la pau i previndre conflictes amb eficàcia.

--I si no ens fan cas?

--Demanarem als nostres fills i als nostres nets que sigueixin cridant i exigint.

--Si no tenim jutge, mai veurem Milosevic a un tribunal?

--Espero que sí.

--Doncs Mladic i Karadjic no els hi hem vist.

--Jo confio en que aquesta vegada no només Milosevic sino tots els qui el rodegen es presentaran davant un Tribunal Penal Internacional

--Al qual s'oposa Estats Units.

--L'any 2.003 tindrem Tribunal Penal Internacional, però, efectivament, no ha estat ratificitat per Estats Units, perque no estan disposats que s'hi jutgi cap nordamericà sigui quin sigui el seu crim. Serà un Tribunal dèbil.

--Què vol dir &laqno;no ens deixem enlluernar pel sofriment dels kosovars»?

--Vull dir que les imatges dels refugiats kosovars amb que ens bombardegen cada dia els mitjans estan ocultant el fracàs polític que hi ha al darrera.

--Expliqui's.

--No vull dir que no siguem solidaris. Evidentment hem de ser solidaris amb el patiment d'aquell poble, però no oblidem que aquesta situació és el resultat de la nostra incapacitat. Kosovo és clarament un fracàs polític de la comunitat internacional.

--Diu Ramonet que l'únic beneficiat d'aquesta guerra és l'Otan.

--Efectivament. L'Otan ha sortit reforçada i les Nacions Unides debilitades. És dramàtic, però és exactament així.

--Parlat del patiment del poble kosovar, però no diu ni una paraula del patiment del poble serbi.

--Quan dic víctimes també em refereixo a tots els serbis que estan sotmesos a la dictadura de Milosevic. Crec que fa quatre, sis i deu anys teniem que haver donat un suport a l'oposiciò democràtica sèrbia que ningú els va donar.

--Per què cap ONG fa res pel poble serbi?

--Perque fins fa quatre dies la població sèrbia vivia en unes condicions relativament correctes. Comparativament l'albaneso-kosovar viu en la pura misèria i en la més fragrant injustícia des de fa motls anys.

--En només deu anys, Javier Solana ha passat de l'&laqno;Otan, d'entrada, no» a bombardejar centrals elèctriques. Es creu ell mateix l'eufemisme "guerra humanitària"?

--Ni ell se'l creu ni creu que nosaltres ens ho creiem. Saben molt bé que el que hi ha en joc ara mateix no és un drama humà, sino la reestructuració del nou ordre internacional. Estan imposant un model, una lògica de guerra que l'any que vé ens durà a un altre conflicte i un altre i un altre... Una lògica que utilitza el drama humanitari per amagar fracassos polítics.

--Com lluitar-hi?

--Amb la cultura de la pau. El que s'imposa ara, per exemple, és una gran conferència sobre els Balcans que inclogui Iugoslàvia i tots els països veïns com Bulgària, Rumania,. Grècia...

--I si no?

--I si no, l'any que ve explotaràn Macedònia i Albània. Si no es reforça ja, ara mateix, una estructura política democràtica que garanteixi la pluralitat, aquests dos països esclataran aviat. Com esclatarà després el problema kurd si no s'intervé ja ara mateix a Turquia. I Timor i Algèria i tants altres acavaran en drames humanitaris semblants.

--Tots savieu que esclataria Kosovo?

--I tant. Des de Bòsnia estava claríssim.

--I des d'abans.

-