Albert Cusidó, el món dels serbis

"L´actitut dels esportistes serbis espanyols es un escàndol"

31/ 3/ 1999

 
Albert Cusidó acaba de tornar a SBD després de cinc mesos a Bòsnia amb Moviment per la Pau

El reporter sabadellenc de Moviment per la Pau, Albert Cusidó Garriga, 28, coneix bé la psicologia sèrbia peque el passat octubre va estar detingut durant tres dies a una comissaria de Montenegro.

Després de treballar cinc mesos en temes com el desminatge i el retorn dels exilats a Bòsnia, acava de tornar a Sabadell aquesta setmana.


"A Milosevic l´atac aliat li ha anat de conya per enfonsar la oposició interna"

--Quan et van detenir?

--El 10 d'octubre, quan acavava l'últimatum de l'OTAN i estaven a punt de començar uns bombardejos que Milosevic va aturar a ultimar hora retirant uns kilòmetres les seves forces.

--Què va passar?

--Estavem treballant l'afluència massiva dels 10.000 kosovesos que arribaven a Sarajevo en busca de refugi. Vam investigar i vam fer el seu itinerari en sentit contrari per trobar-los de camí. Després de caminar 50 kilòmetres de nit, entravem a Montenegro i a les 10 del matí ens detenien.

--La policia sèrbia?

--Sí, la policia sèrbia montenegrina. Ens van tenir tres dies a la comissaria de Plevilja com a espies de l'OTAN. Al final només ens van jutjar per haver entrat al país clandestinament.

--Com us van tractar?

--Dormiem en una moqueta i, si pagavem, ens donaven menjar. El pitjor era una tele que només donava imatges d'avions de l'OTAN i de Javier Solana anunciant l'atac.

--Per què el pitjor?

--Perque el Solana és espanyol i cada cop que sortia a la tele, els policies ens insultaven. La simpatía dels espanyols entre els serbis, que era molta, ha baixat en picat des que Solana mana a l'OTAN

--Què us hauria passat si aquell 12 d'octubre haguessin atacat els aliats?

--El comissari ens ho va deixar molt clar. Ens va dir: jo no em barallaré amb la meva gent per defensar-vos.

--Están els serbis de Montenegro tan mentalitzats de patriotisme bèlic com els serbis de Sèrbia?

--No. Llavors ja marcaven diferències i ara encara més. Ara han demanat reservistes i només s'han presentat 400 montenegrins. Fa uns anys se n'haurien presentat 10.000.

--Doncs a Sèrbia tothom sembla ultanacionalista radical.

--Perque l'oposició a Milosevic encara és més radical que ell i la democràtica s'ha acavat d'enfonsar amb els atacs de l'OTAN. Li han anat de conya

--Com amic dels kosovars estàs content dels atacs.

--També tinc molts amics serbis i no m'agrada que els bombardejin. Però està clar que a Milosevic se l'havia de parar d'alguna manera perque després de Kosovo vindrà Vojvodina.

--Realment no hi ha cap altra manera?

--No ho sé. És la gran pregunta.

--Què en penses de les protestes dels esportistes serbis a Espanya.

--És un escàndol.

--Estàn defensant el madridista Mijatovic i els blaugrana Ciric i Djordjevic que els xètnics entrin a un poble kosovar matin als homes davant els seus fills, cremin la casa i foragitin les mares, avis i nens?

--Sí, indirectament ho estan defensant. Per això dic que aquesta actitud és un escàndol. On era el Mijatovic quan atacaven Vukovar, Drubovnic o Sarajevo? I això deixant apart que Mijatovic és montenegrí i ahir Montenegro es va declarar neutral. Però fa tres anys l'entrenador de l'Atlètic de Madrid, Radomir Antic, ja va fer una apologia del genocidi serbi tan bèstia que Mendiluce el va tractar de criminal de guerra.

--I els que es manifesten a Moscou i Atenes?

--On eren durant els cinc anys que els serbis van bombardejar Sarajevo? Oblidem massa ràpidament el sagnant currículum del senyor Milosevic.

--No queda a Sèrbia ningú amb sentit comú o, al menys humanitari?

--El que no queda és premsa lliure. Els han fet creure que els volen prendre Kosovo quan a Rambouillet només es va parlar de retornar l'antiga autonomia.

--Odien els kosovars?

--Tots els serbis, però tots, estan conveçuts de que tots els kosovesossón bandolers, mala gent.

--Es fàcil tornar-se boig