Joan Sala, diferències de la Sanitat a SBD i TRS

"La sanitat està més massificada a Sabadell que a Terrassa"

16/ 3/ 1999

 
Joan Sala presideix l´Acadèmia de Ciències Mèdiques del Vallès

El doctor Joan Sala Pedrós, 49, que com a president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques del Vallès ha protagonitzat aquest cap de setmana les XVIII Jornades Sanitàries, és un sabadellenc que treballa a Terrassa (cap de cirurgia de l'Hospital de Terrassa), i que presideix una entitat mèdica que val per a les dues ciutats.

Ningú millor que ell, doncs, per a comparar la sanitat a les dues capitals del Vallès Occidental.


"Possiblemente la llista d´espera sigui més llarga a Sabadell que a Terrassa"

 

--Està millor atés sanitàriament el ciutadà de Sabadell o el de Terrassa?

--No hi ha grans diferències.

--Tampoc és tot igual. A Sabadell unifiquem tots els serveis en un sol centre, mentre a Terrassa aposten per la diversificació entre Hospital i Mútua.

--Són models diferents.

--Quí s'equivoca?

--Ningú. Sabadell va tenir una oportunitat històrica d'unificació que a Terrassa no es va donar. De tota manera, els dos centres de Terrassa están tan coordinats que no hi ha competitivitat. I si n'hi ha, és sana.

--Però gràcies a que Terrassa té dos centres enlloc d'un, cada terrassenc rep 20.000 pessetes més anuals de les institucions que cada sabadellenc.

--Desconec aquestes dades.

--Reconegui que hi ha diferències.

--La diferència potser està enque Sabadell està més massificat que Terrassa. A Sabadell la pressió d'urgències és superior. Però també és cert que l'àrea de Sabadell agafa una àrea de 450.000 habitants mentres que la de Terrassa només és de 250.000.

--Sabadell ha inventat el doble sistema d'Urgències i Emergències. Per ara ningú més ho ha copiat a tot l'Estat. No és útil?

--És una experiència única que s'ha fet a Sabadell i a la que s'ha de donar temps per veure quin resultat dona. La Corporació Sanitària Parc Taulí és molt innovadora.

--Per què molts malalts sabadellencs s'han d'atendre a Terrassa.

--També passa al revés. I quan tots dos estan col.lapsats, es traslladen al General de Sant Cugat.

--No em referia a trasllats per saturació sino per especialitat.

--És veritat que a la Mútua de Terrassa hi ha neurocirurgia, especialiat que no té cap altre hospital de la comarca i que l'Hospital de Terrassa té un servei de cirurgia plàstica amb més volum que altres hospitals. Però el Taulí també té una Unitat de Cirurgia de Cap i Coll que no existeix a Terrassa, a més d'uns professionals excelents. Tots els meus mestres són de Sabadell.

--Si et vols operar de litiasi biliar, a Sabadell et fan esperar dos anys. ATerrassa tres mesos.

--Per desgràcia a Terrassa no és tan fàcil. Estem més a prop dels sis mesos que dels tres. Possiblement la llista d'espera sigui més llarga a Sabadell que a Terrassa, però no tant.

--Hi ha més metges sabadellencs treballant a Terrasa que al revès?

--No ho crec. Jo conec molts metges de Sabadell que treballen a Terrassa i molts de Terrassa que treballen a Sabadell.

--Les Jornades Sanitàries d'aquest cap de setmana han estat dedicades a l'evolució de la mecicina. Sabadell hi ha jugat algun paper?

--Ha aportat personatges punters, però Sabadell és més important com a col.lectiu. Sanitàriament Sabadell sempre ha estat molt dinàmica i activa.

--Les Jornades están també dedicades a les noves tecnologies. Aguditza internet la divisió generacional també en el sector mèdic?

--No. Metges de totes les edats s'estan posant a internet sense reticències. Tothom fa anar l'ordinador.

--El principal problema dels metges catalans avui és el sou o els plets?

--Segurament el sou. Els plets, lamentablement, creixen cada dia més. Però el que més preocupa és el sou.

--Cobren poc?

--Normalment el salari no es correspón a l'esforç invertit per ser metge. Sis anys d'universitat, dos de MIR i quan arribes als 32 anys amb un sou d'aprenent, encara no tens la feina assegurada.

--I si protesten, al carrer.