JOSEP M. SUÀREZ, delegat de la Generalitat a UK i Irlanda: «D’Espanya no te’n pots refiar»

Juntament amb el representant de Diplocat, Albert Royo, i d’Exteriors, Roger Albinyana, el Delegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, el sabadellenc que va ser durant deu anys director de Banc Sabadell a Londres i que va fundar Catalans UK, Joan Manuel Suàrez Iborra, 67, va explicar dimarts a Dublín, als diputats i senadors irlandesos, el procés polític que es viu a Catalunya.

Foto Delegat oficial...
És independentista per imperatiu laboral?
No. Jo sóc militant de CDC des del 1979 i vaig ser president local de CDC a Sabadell durant dos anys.
Això no vol dir que fos sobiranista.
Ho sóc des que vaig sentir Zapatero dient «Donaré als catalans l’Estatut que voti el seu Parlament», i després el va retallar tant com va poder. En aquell moment vaig comprendre que d’Espanya no te’n pots refiar. Ni de la dreta ni de l’esquerra.
Tampoc això vol dir que…
Sí, sí. En aquell moment vaig comprendre que no hi havia mes alternativa que marxar del país.
Heu entrat al Parlament Irlandès de la mà del Sinn Féin?
En absolut. De la mà del Sinn Féin, Fine Gael, Fianna Fail i Labour i dels molts independents que hi ha. Ja fa temps que parlem amb tots ells.
Ha estat vostè el cuiner d’aquesta trobada amb els diputats i senadors irlandesos?
No. El departament d’Afers Exteriors de la Generalitat pren la iniciativa. Jo com a delegat porto Irlanda des de fa només un any i aquesta trobada s’ha organitzat amb l’ajuda de Diplocat.
Heu anat a Irlanda a convèncer als diputats de la necessitat de la independència?
De cap manera. Hem anat només a informar-los com fem amb parlamentaris d’altres països europeus.

paRLAMENHT DUBLIN

Josep Manuel Suàrez (esquerra) al Parlament Irlandès amb Royo, Albinyana i dos diputats del país.

Què els demaneu?
Res. Ells són països sobirans i sabran prou el que han de fer. Avui per avui, ens conformem amb una neutralitat positiva.
Han estat receptius?
Moltíssim perquè la seva història els aproxima a Catalunya. Ells fa quasi cent anys es van independitzar de Gran Bretanya, van lluitar per la llibertat i també van fer unes eleccions pleibiscitàries.
I un parell de guerres.
Per aquest motiu el seu model no és l’exemple a seguir ni de bon tros. Però quan els parles de Dret a Decidir i de Referèndum, de seguida ho entenen.
Què us han preguntat?
Quin suport té ara mateix la independència.
Què mes?
El que menys entenen és com el senyor Rajoy es tanca a tota negociació. Amb l’exemple de Cameron i Escòcia allà al costat, això no els entra al cap.
Els entra al cap que a menys de tres mesos del 27S encara no sabem si hi haurà una llista unitària o no, amb polítics o no, amb el president o no…
No entrem en aquest detall.
El Periódico, La Vanguardia i altres  diaris d’avui ni us mencionen.
No. Els agrada més la foto de Duran Lleida amb Schultz a Brussel·les. No hi ha diari independent i tots han entrat ja en campanya electoral.
Ara fareu el mateix a Londres?
Al Regne Unit ja fa molt de temps que hi estem treballant. Tenim contactes a tots els nivells, inclòs el Foreign Office. Amb 800 anys de democràcia sòlida i consolidada, saben molt bé com n’és de feble la democràcia espanyola.
Vostè deu conèixer Josep Oliu de Banc Sabadell.
Moltíssim. Durant quatre anys vaig ser el seu cap de gabinet.
Per què es tan contrari a la independència?
Ah si? Ho és? Jo no ho sé. No li he preguntat mai. Encara que fos així, el senyor Oliu només  té un vot, igual que vostè i que jo.
Aquesta feina de promoció que feu entre els polítics europeus no l’hauríeu de fer també entre financers europeus?
No em consta que es faci. Però el nostre conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, coneix a tots els banquers personalment.
Va aprofitar el seu viatge a Dublín per saludar l’ambaixador espanyol i sabadellenc Josep M. Rodríguez Coso?
No i ho vaig evitar expressament. No tinc el gust de conèixer-lo i la nostra relació és merament institucional.
Diu que no el va voler saludar?
Exacte. Seria posar-lo en un compromís i no hi ha cap necessitat. Però tinc excel·lents referències d’ell i tothom me’n parla molt bé.
Amb raó

AMUNT I AVALL

Demà passat arriba a Sabadell on l’espera la seva dona, que va i ve constantment. Hi serà uns dies i tornarà cap al Regne Unit on l’espera una feinada de por, tant pel procés sobiranista, com per a informar als 25.000 catalans per a que puguin votar el 27S a ambaixada i consolats. Les seves vacances enguany es reduiran a dues setmanes a Platja d’Aro.

foto_delegat_uk_web.jpg_2047162091

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.